Експерти алармират за дефицит на хематолози
Експерти алармират за дефицит на хематолози / снимка: БГНЕС, архив
Експерти алармират за дефицит на хематолози
68044
Експерти алармират за дефицит на хематолози
  • Експерти алармират за дефицит на хематолози

„Хематолозите в България вече са дефицит".

Това заяви председателят на Българското медицинско сдружение по хематология - проф. д-р Маргарита Генова, по време на церемонията по връчване на стипендиите на докторанти, които Българският лекарски съюз осигурява.

По думите й общият недостиг на квалифицирани кадри в здравеопазването се отразява и в хематологията.

Статистиката показва, че младите хематолози предпочитат да практикуват извън България, заради лошите условия на труд у нас.

Д-р Генова определи хематологията като бутикова професия, заради недостига на кадри в България.

„Големият проблем в хематологията е, че това е една от бутиковите специалности, но пък за сметка на това изключително бързо развиваща се и поставяща всички пред големи изпитания. И в същото време лекарите, които придобиват квалификацията си тук, много лесно биват изсмуквани от системите в други страни с по-висок стандарт", обясни Генова.

Според председателя на Българското медицинско сдружение по хематология дефицитът на специалисти у нас е сериозен проблем, тъй като хематологията има отношение към всички останали специалности.

„В хематологията работят около 150 до 200 специалисти, но хематологията има отношение към всички други специалности, тъй като кръвта дава отражение във всички органи и системи и всички други заболявания биха могли да бъдат установени в кръвта", добави тя.

По данни на медицинското сдружение младите хематолози се пренасочват към други специалности или предпочитат да практикуват извън България.