ЕК приветства уволнението на двамата зам.-министри
ЕК приветства уволнението на двамата зам.-министри / netinfo
Европейската комисия приветства разследването, което доведе до уволняването на двама български заместник-министри, но посочи, че се надява това да не е единичен случай.

"Европейската комисия приветства факта, че премиерът и главният прокурор проведоха разследването по такъв открит и прозрачен начин", заяви говорителят на комисията Марк Грей в Брюксел.

"Бихме искали да подчертаем, че въпреки факта, че случаите на корупция по високите етажи на властта са много важни, ние искаме промяна в системата", заяви още говорителят.

"Българските власти са наясно с това, което трябва да направят. Ще следим ситуацията и ще направим доклада си през юни", обясни Марк Грей.

Агенция Франс прес припомня, че двама заместник-министри бяха уволнени в събота, а министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров беше помолен да си тръгне. Тримата са замесени в първото разследване за корупция на служители на правителството в България, която се присъедини към ЕС през януари тази година, пише още агенцията.

Медиата посочва още, че страната ни е наблюдавана отблизо от Европейската комисия заради забавянето в съдебната реформа и неуспехът да се справи с организираната престъпност и корупцията.

В неделя след среща с премиера Сергей Станишев главният прокурор Борис Велчев съобщи, че в понеделник заедно с вътрешния министър Румен Петков ще изпратят писмо до Европейската комисия, с което да поканят представители у нас да наблюдават развитието на проверката на прокуратурата по скандала, както и делото „Топлофикация”.

Борис Велчев заяви, че е решен да приключи двете проверки около скандала честно и истината да излезе наяве. Според главния прокурор ще има развитие по случая в следващите две–три седмици.