ЕК иска значими и трайни резултати, прочетоха в доклада магистратите
ЕК иска значими и трайни резултати, прочетоха в доклада магистратите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
ЕК иска значими и трайни резултати, прочетоха в доклада магистратите
55326
ЕК иска значими и трайни резултати, прочетоха в доклада магистратите
  • ЕК иска значими и трайни резултати, прочетоха в доклада магистратите

Целта на Европейската комисия е да бъдат показани необратими резултати по отношение на върховенството на закона. Така коментира последният евродоклад председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Той участва в пресконференция на представителите на съдебната власт по повод доклада на Европейската комисия.

По думите на Лазар Груев еврокомисията иска България да покаже резултати и относно установяването на независимостта като принцип на всяка една съвремена държава. Той заяви, че докладът е реалистичен, обективен и партньорски и разкритикува остро опитите за постоянни публични коментари за работата на съда. „Говоренето срещу съда е в определена степен опит за намеса и разрушаване независимостта на съдилищата и това ясно е констатирано и от Европейската комисия”, изтъкна Груев.

Представляващият Висшия съдебен съвет Анелия Мингова добави, че ЕК иска от странати ни единствено трайни резултати, които водят до вече необратим ефект. Тя призна, че докладът е негативен в частта си за ВСС и отбелязва липсата на такива устойчиви резултати.

„Става дума за процеса на атестации и назначения в органите на съдебната власт, за незавършения процес при определяне на норма на натовареност на магистратите и, не на последно място, констатация напоследък за непоследователност в дисциплинарната практика на съвета. Ние не отричаме наличието на констатираните проблеми”, коментира Мингова.

Магистратите се обединиха около идеята, че за да бъдат изпълнени препоръките е нужно институциите да работят с обединени усилия.