Единият от пилотите на падналия МиГ-29 е с два счупени прешлена
Единият от пилотите на падналия МиГ-29 е с два счупени прешлена / Sofia Photo Agency, архив
Единият от пилотите на падналия МиГ-29 е с два счупени прешлена
52849
Единият от пилотите на падналия МиГ-29 е с два счупени прешлена
  • Единият от пилотите на падналия МиГ-29 е с два счупени прешлена

Счупване на два съседни гръбначни прешлена ще наложи провеждането на хирургична стабилизация на капитан Петър Методиев, един от двамата пилоти, които вчера пострадаха при инцидент с МиГ-29. Това съобщи доц. Тихомир Евтимов, началник на Клиниката по неврохирургия към Военномедицинската академия, в която летците бяха транспортирани след престоя си във Военна болница - Пловдив. Лекарят увери, че състоянието на пилотите е добро, те са контактни, адекватни и с добри витални функции.

Според лекарите опасност за живота на летците няма, тъй като за тях най-рисковото първо денонощие е преминало, коментира Тихомир Евтимов от Клиниката по неврохирургия: „От направените тази сутрин невроизобразителни изследвания се установи, че при единия от пациентите има минимална травматична увреда на един от прешлените, което не налага някаква активна хирургична намеса. При другия пациент се касае за счупване на два съседни прешлена, поради което планираме да бъде извършена хирургична стабилизация. Разбира се, няма никакъв елемент на спешност, засега състоянието му е добро".

Евтимов увери, че е почти изключено счупените прешлени да доведат до някаква трайна инвалидизация. По думите му подобна травма била характерна за хора, които катапултират. Лекарят обясни, че пациентите били транспортирани в София заради необходимостта да им се направят допълнителни изследвания, което не е било възможно в пловдивската болница.

„Там беше оказана първата, спешната помощ, за стабилизиране на пациентите, за да бъдат транспортирани насам. Предстои клинично наблюдение на пациентите, ако се наложи още допълнителни изследвания", добави д-р Тихомир Евтимов.

По-леко пострадалият при инцидента пилот майор Илия Дойчинов вероятно ще бъде изписан от болницата след празниците, обясни лекуващият му лекар, и допълни, че военномедицинската експертиза, която ще покаже дали пострадалите отново ще могат да летят, предстои да бъде уточнявана месеци след като приключи лечението им.

При излитане за изпълнение на летателна задача на 26 април около 10,30 на борда на учебно-бойният самолет МиГ- 29 от Авиобаза „Граф Игнатиево" възникнал пожар. По указание на ръководителя на полети пилотите насочили самолета в безопасно направление и катапултирали успешно на 1,5 км. източно от с. Голям Чардак. На мястото на инцидента пристигнал първо военен хеликоптер, който откарал двамата пилоти във Военна болница-Пловдив.