ДПС и сега би могла да претендира за участие във властта - с оглед на резултатите от изборите ние сме четвърта политическа сила. При последното развитие на ситуацията в парламента сме трета политическа сила. Подкрепяме политиките по отношение на НАТО, ЕС и войната в Украйна. Имаме подготвени кадри, бихме могли да участваме в регулаторите, но по-важно е страната да се развива, да не се пропускат ползите. Ще работим за това дневният ред на хората да стане такъв и за управлението на всички институции в държавата", каза още Чакъров. Според него ДПС има експерти с достатъчно убедителна експертиза за регулаторите.

Това заяви пред NOVA NEWS Джевдет Чакъров, който преди дни бе избран за председател на ДПС заедно с Делян Пеевски.

Чакъров добави, че с Пеевски ще работят в "екип и диалог".

"С Делян Пеевски имаме принципно разделение кой в какво направление ще работи, но главното е, че ще бъдем един екип. Аз ще отговарям за традиционните райони и за организацията в основни линии, както и за взаимодействието ни с либералните партии на световно ниво. Политиката в Югоизточна България и добросъседските отношения с Турция също ще са моя отговорност. Сред нашите цели е електорално разширение в нетрадиционните райони. Ще работим в диалогична среда, екипно, имаме общи цели. Интересна е формулата с двама председатели. Вътре в партията имаше такава потребност, сложната геополитическа среда го налагаше. Такава практика има не само у нас, но и в Европейската либералната партия. Такива модели са успешни. ДПС ще има много добър резултат на амбициите си. Имаме много добри нагласи за евроизборите. Много е важно, предвид надигащата се националистическа вълна, да се обединим", коментира той.

По думите му почетният председател Ахмед Доган е визионер и неслучайно е предложил съпредседателство. "Започвам обиколка на структурите на ДПС в страната преди евровота. Стартът е от Кърджали, ще премина през Бургас, Шумен, Силистра, Видин и Благоевград. Евроизборите са важни за страната и следва нашето представителство от депутати да отидат в ЕП и да отстояват националния ни интерес. Целта ни е да изпратим петима представители на ДПС", обясни доц. Чакъров.

Като бивш министър на околната и среда и водите той смята, че напредъкът по оперативните програми не е никак добър. "Това са допълнителни средства за подобряване на начина на живот, които не бива да бъдат изпускани. Нужни са реформи в здравеопазването и образованието, адекватни социални политики също са необходими", смята той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA NEWS