Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки / БТА
Евродепутатът Ангел Джамбазки внесе в деловодството на НС законопроект за промени в Закона за МВР, с които се регламентира създаването на доброволни формирования. Пред журналисти в парламента евродепутатът Ангел Джамбазки, издигнат от ВМРО, коментира, че с този законопроект целта е да се подпомогне дейността на МВР.

"Този проект на закон беше гласуван веднъж, но за съжаление под натиска на ДПС не се случи влизането му в сила", обясни евродепутатът.

По думите му сред мотивите за това предложение са мигрантската криза, необходимостта от защита и охрана на държавната граница, подпомагането действията при гасене на пожар.

Джамбазки поиска от Консултативния съвет за национална сигурност нулев мигрантски натиск

Той обясни, че в доброволните формирования могат да участват български граждани с завършено образование, които отговарят на определени критерии - не са били осъждани, да са физически и психически здрави. По думите на Джамбазки те ще се водят на отчет в МВР, а от своя страна министерството ще може да ги свиква при нужда, където и когато трябва.

Джамбазки уточни, че доброволните формирования, ще подпомагат всички дейности, които не са свързани пряко с боравенето с оръжие. "Това ще бъдат хора, които ще имат функции да информират, оповестяват и да подпомагат дейността на министерството, без да носят оръжие", каза той.

По отношение мигрантската криза и охраната на границата - Джамбазки заяви, че основен приоритет на правителството трябва да бъде постигането на нулева миграция. Според него трябва да се засилят действията на гранична полиция и да не се допуска незаконното преминаване на мигранти.
БТА