Българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки отправи към президента на Република България Румен Радев предложение с мерки за противодействие на миграционния натиск, съобщиха от парията.

Темата ще бъде обсъждана на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава.

В официално писмо до институцията евродепутатът призовава Румен Радев да упражни своите правомощия в Закона за консултативния съвет за национална сигурност и предлага работещи мерки за справяне с миграционния натиск.

Джамбазки призова служебното правителство да поиска помощ от ЕС за мигрантския натиск

На първо място е предложението за нулева миграция и неприемане на мигранти на територията на Република България, тъй като държавата ни не е инициирала и не е страна във военния конфликт. Поради тази причина според Джамбазки българските граждани не следва да бъдат поставяни в риск от посегателства върху личността и собствеността си от потенциални мигранти. Второто предложение, поставено на вниманието на държавния глава, което отправя заместник-председателят на ВМРО, е внасяне на искане за спешна промяна в Закона за МВР, която да регламентира правната възможност доброволни отряди да помагат в работата на гранична полиция при защитата на българската граница.

Това е проблем, за който многократно съм алармирал надлежните институции и който заслужава особено внимание, тъй като застрашава националната сигурност и вътрешния ред на България, пише още Джамбазки в официалното писмо до президента Румен Радев.

Според българския представител в ЕП заедно с пострадалите бежанци, подобно на събитията от преди няколко години, предстоящата вълна от мигранти ще повлече и множество лица, които не отговарят на условията за предоставяне на статут на бежанец.

Според Джамбазки, тези лица ще злоупотребяват с афганистанския произход и ще го използват само и единствено с цел извършване на нерегламентирана миграция по икономически причини. Затова евродепутатът настоява държавният глава да вземе предвид депозираното предложение, тъй като сигурността на Република България е висш приоритет.

ВМРО призовава служебния кабинет да дава ежедневна справка пред обществото какъв е миграционният натиск и какъв е капацитетът на местата в центровете за временно настаняване.