Българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки призова служебното правителство да подкрепи репатрирането на нелегални мигранти по примера на няколко европейски държави, сред които Германия. Джамбазки настоява за официална позиция на страната ни. Това съобщиха от ВМРО.

"Държавата ни е в политическо безвремие, а инциденти, свързани с мигранти, зачестиха по границите ни. Проблемът със защитата на нашата сигурност безотговорно се неглижира. В същото време шест държави членки на ЕС изпратиха писмо до ЕК, в което искат правото на депортация на мигранти от Афганистан да не бъде отнемано, въпреки усложняващата се ситуация там", пише още Ангел Джамбазки.

Рашков: Има завишен миграционен натиск (ВИДЕО)

Според него проблемът, за който нееднократно е предупреждавал, реескалира на ниво ЕС и по тази причина се е стигнало до общо писмо до ЕК. Джамбазки допълва, че заради темпа на влошаване на ситуацията със сигурността в Афганистан към тези държави скоро ще се присъединят още. Затова според него е време за адекватни мерки и от страна на българската държава.

"През годините видяхме стотици примери на агресивни мъже, навлизащи и на българска територия зад маската на „клетите майки с деца“. След това станахме свидетели на нападения, побои, кражби и изнасилвания. Още в началото на кризата с нелегалната миграция ВМРО настоя за изграждане на защитно съоръжение по границата и да се вземат всички мерки, с които да се пресече потокът на мигранти. Поехме ангажимент и го изпълнихме. Сега е време служебният кабинет да прояви отговорност и да поиска от ЕС подкрепа за външните граници на Съюза. Подкрепа за България", категоричен е още българският евродепутат в своята позиция по темата с мигрантския натиск.