/ DarikNews.bg, архив
За пета поредна година еднократната помощ, която държавата отпуска на бедните семейства с първокласници, ще бъде 250 лева. Решението ще бъде гласувано на днешното заседание на правителството.
 
Право на тази помощ имат родителите на деца, записани в първи клас на държавно или общинско училище, ако месечният им доход не надвишава 400 лева на член от домакинството.
 
Подоходният критерий не важи за децата с трайни увреждания, децата с един жив родител и настанените при близки или в приемно семейство. Според направените разчети помощта ще бъде отпусната на семействата на 46 000 деца.
 
С друго решение кабинетът ще пренасочи допълнителни средства към бюджета на НОИ във връзка с предстоящото двуетапно увеличение на минималната пенсия. Те ще се вдигне на 180 лева от 1 юли, а от 1 октомври ще стане 200 лева.
 
Промяната ще засегне доходите на около 800 000 пенсионери. Според изчисленията на социалното министерство, от началото на октомври близо 40% от възрастните хора у нас ще получават минимална пенсия.