Държавата да даде право на пребиваване на българите, които отказват мобилизация в Украйна
Държавата да даде право на пребиваване на българите, които отказват мобилизация в Украйна / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавата да даде право на пребиваване на българите, които отказват мобилизация в Украйна
77736
Държавата да даде право на пребиваване на българите, които отказват мобилизация в Украйна
  • Държавата да даде право на пребиваване на българите, които отказват мобилизация в Украйна

Държавата трябва да даде право на пребиваване в страната на българите от Украйна, които не искат да участват в мобилизацията там. Това коментира в ефира на Дарик журналистът Александър Симов. Той смята, че сънародниците ни приемат тази война като „братоубийствена" и сега е моментът властите в България да им помогнат.

Българското неподчинение в Украйна, протестите на на бесарабските българи срещу мобилизацията трябва веднага да застанат в центъра на българската външна политика, смята Атанас Семов. „Дали един външен министър е добър или не се определя именно в такива мигове на криза. Аз не съм видял нашият външен министър да заеме позиция. Най-малкото според мен, което може да направи България в този момент, е да даде право на пребиваване на бесарабските българи, които не искат да участват в мобилизацията в Украйна, които не искат да участват във войната, която се води на територията там", каза юристът. Според него това би било нормалното отношение към нашите сънародници.

„Можем много да си говорим за това кой е прав, кой е крив, кой е виновен, те са за мир. Не смятам, че бесарабските българи са заели една или друга страна, но войната, която се води в момента, те наистина я възприемат като братоубийствена", коментира Семов.

Той е комуникирал във Фейсбук с хора от село Кюлевча и просто съм възхитен от бесарабските българи. Те са за мир и не искат да участват в братоубийства, каза Семов и попита къде е мястото на България тук? Според него е именно в това - да се даде възможност на бесаарабските българи да дойдат тук, за да избягат от мобилизацията, която се прави там.

„Може да звучи не много евроатлантически, може да звучи не в съзвучие с големите директиви на Брюксел, но ние имаме задължение към нашите сънародници в чужбина и ако сега избягаме от тях, кога ще ни повярват отново те", попита той. Семов изрази мнение, че българите в западните покрайнини нямат доверие на българската държава поради ред причини и попита сега да загубим и доверието на бесарабските българи ли, които в момента виждат в България възможност за своето спасение.