ДСБ поискаха изслушване на Велчев заради смъртта на шефа на архива в НРС
ДСБ поискаха изслушване на Велчев заради смъртта на шефа на архива в НРС / netinfo

ДСБ поискаха главният прокурор Борис Велчев да бъде изслушан пред Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по случая с самоубийстовто на шефа на архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев. Председателят на комисията Николай Свинаров обаче обяви, че няма да привиква Велчев пред депутатите за обяснения.

Според ДСб главният прокурор Борис Велчев трябва да отговори защо информацията за смъртта на Божидар Дойчев е била укривана в продължение на цяло денонощие. Нямало адекватни обяснения на часа на установяване на смъртта, тъй като информацията на шефа на службата ген.-майор Кирчо Киров и на прокуратурата се разминават.

ДСБ се интересува още дали е вярно, че смъртноносният изстрел е произведен от чуждо лично оръжие и защо случаят е обявен за самоубийство преди завършване на следствието. Това било фалшива версия и внушение, а първото производство трябвало да бъде за убийство. Едва след като тази версия бъде отхвърлена, трябвало да се разследва самоубийство.