Йордан Цонев
Йордан Цонев / БГНЕС
Договорката е включвала и избора на Валери Симеонов за зам.-председател на парламента, разкри депутатът
„Във вчерашния ден има един губещ и това е премиерът, защото всъщност стъпкаха неговата дума. Той обеща многократно и през лятото го изпълни, че субсидията ще бъде 1 лев“. Така заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев коментира в кулоарите на НС вчерашното изненадващо решение на парламента да повиши на 8 лева на получен глас държавното финансиране на партиите.

ГЕРБ се съгласили на 8 лв. субсидия, за да избегнат бюджетна криза

От движението продължават да обвиняват в договорка управляващите и БСП, след като предложението на левицата за 8 лева субсидия получи подкрепа след извънредно прегласуване на чл. 64 от Закона за държавния бюджет за 2020 година. От ДПС припомниха, че още когато премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов оповести решението на партията му да подкрепи драстичното намаляване на париите за партиите от 11 на 1 лев, те първи са изразили несъгласие с това и са аргументирали необходимостта за преминаване към друг тип финансиране.

Обрат в парламента: Партийната субсидия става 8 лева

Според Цонев при вчерашното второ четене на закона за бюджета имало предварителен сценарий с различни варианти. Единият от тях е предвиждал преди гласуването на субсидията ГЕРБ умишлено да останат с по-малко депутати в залата, за да може да бъде одобрено предложението на левицата.

Тупик със субсидията: Отхвърлиха 8 лева, но не приеха и 1 лев

„17 души бяха излезли по време на дискусията преди гласуването. Имахме човек, който ги броеше, през различните входове. Поискахме поименна проверка и вече трябваше да се гласува. Така сценарий „А“ отпадна и влезе в сила сценарий „Б“ - няма да се гласува бюджета по-нататък“, обясни Цонев. Той увери, че въпреки отричанията от страна на ГЕРБ, Патриотите и БСП, такава договорка е имало, а тя е включвала дори и избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента.

Карадайъ: Борисов и Нинова са се договорили за партийна субсидия от 8 лева

Цонев подчерта още, че дори и от ДПС да бяха подкрепили текста за 1 лев държавно финансиране, резултатът е щял да бъде същият и да се стигне до прегласуване, защото Патриотите вече са показали, че няма да дадат гласа си за останалите текстове от бюджета.

Парламентът потвърди отвореното финансиране на партиите

„8-те лева са достатъчни само за тези, които имат 1 млн. избиратели. Те не са достатъчни нито за малките партии, нито за ДПС, нито за извънпарламентарните партии“, категоричен бе Цонев.