парламент гласуване
парламент гласуване / БГНЕС
Депутатите от управляващата партия информирали Бойко Борисов, разкри Дариткова
Ултиматумът на „Обединени патриоти“ към коалиционните им партньори за размера на партийната субсидия е създал риск за това да не бъде приет бюджетът на страната за 2020 година, стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Обрат в парламента: Партийната субсидия става 8 лева

Тя подчерта, че след създалата се вчера безпрецедентна ситуация, при която партиите се оказаха с нула лева държавно финансиране, Патриотите са настояли да бъде подкрепено предложението на БСП за 8 лева субсидия на получен глас. Ако това не стане, са заявили, че няма да продължат да участват в гласуването на останалите текстове от закона за бюджета.

Тупик със субсидията: Отхвърлиха 8 лева, но не приеха и 1 лев

„Бяхме в комуникация с г-н Бойко Борисов през цялото време и съзнаваме, че отговорността, която носим ние, като най-голяма политическа сила, е най-голяма. Но ние не можем сами да реализираме това управление. Така ни е е подредил българският избирател, че ние нямаме мнозинство в този парламент. Нашите решения трябва винаги да се пречупват през призмата на това, че искаме да избегнем криза и държавата да бъде стабилна, като има бюджет за 2020 година“, обясни Дариткова.

Карадайъ: Борисов и Нинова са се договорили за партийна субсидия от 8 лева

Според нея с вчерашното си поведение в пленарна зала ГЕРБ напълно е опровергала твърденията за „договорки и задкулисни сделки“ по темата със субсидиите, както и че направеното прегласуване на размера им не е нарушение на правилника.

Темата коментира и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „Ниската субсидия убива демокрацията“, категоричен бе той и продължи: „С едно такова решение на Народното събрание – за нула лева субсидия, нашите партии загиват. Ще останат само ГЕРБ и БСП, известни с обръчите от фирми, които ги подхранват непрекъснато“, обвини той.

Парламентът потвърди отвореното финансиране на партиите

На обвиненията на ДПС за договорка между управляващите и левицата за повишаване на размера на държавното финансиране, Симеонов отговори така: „Толкова глупости се чуха и се изговориха вчера. Ако се хванем да влизаме в обяснителен режим, означава да ги легитимираме с техните измишльотини“.

Нинова отговори на Карадайъ: Твърденията за договорка с Борисов са лъжа

Лидерът на НФСБ подчерта, че Патриотите не са се отказали отново да повдигнат въпроса за въвеждане на ограничения за финансирането на партиите от бизнеса, но това трябва да бъде дискутирано в рамките на Закона за политическите партии, а не в този за бюджета. „Ще продължаваме да държим и на горна граница на субсидиите, защото големите партии получават прекалено много пари, които влагат в банкова сметка. Не е редно това. Това са държавни пари, докато малките партии трудно свързват двата края, когато сумите са малки“, смята Симеонов.