Дойдоха си първите полярници от Антарктида
Дойдоха си първите полярници от Антарктида / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дойдоха си първите полярници от Антарктида
60570
Дойдоха си първите полярници от Антарктида
  • Дойдоха си първите полярници от Антарктида

Първите четирима полярници от 21-вата българска експедиция на Антарктида се завърнаха днес у нас. Изследователите са заварили базата ни на южния континент затрупана с над четири метра сняг. Първите резултати от изследванията, които нашите учени са провели, показват по-бързо топене на ледниците, вследствие на глобалното затопляне.

Според един от изследователите Аспарух Камбуров някои от ледниците, познати на науката от години, са на път да изчезнат: „Видяхме до 10-15-20 см да се премества ледникът по посока към морето, където се цепи и след това се превръща в айсберг. Много се цепят ледниците. Някои ледници са почти изчезнали, т. нар. Морски лъв практически го няма".

Фотографката Милена Маринчева, която бе за втори път на Антарктида, каза, че ще направи изложба от кадрите, които е успяла да заснеме през последния месец: „Ще има изложба със сигурност. Надяваме се да е поне една. Миналата година беше малко по-общ поглед, докато сега вече имаме по-емоционална нотка".

Най-младият участник в експедицията 20-годишният Владислав Харалампиев заяви, че би се върнал на южния континент отново: „Тази година там имаше ужасно много сняг, необикновено много, това ме впечатли. Голяма част от времето прекарахме в разчистването на геодезическите точки, където се инсталира оборудването. Много приятно си прекарахме Нова година, качвахме се на планината, там слушахме Химна на България".

Останалите изследователи от 21-вата българска експедиция се очаква да се върнат у нас на 23 февруари.