Доган е в тежка депресия, заличиха го като свидетел по делото срещу Енимехмедов
Доган е в тежка депресия, заличиха го като свидетел по делото срещу Енимехмедов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган страда от тежка депресия и няма да свидетелства по делото срещу неговия нападател Октай Енимехмедов. Такова решение взеха магистратите от Софийския градски съд, съобразявайки се по този начин с експертизата, изготвена от доктор Игнат Петров.

Съдът реши да зачеркне името на Ахмед Доган от списъка със свидетели. Желанието на защитата на подсъдимия Енимехмедов беше почетният председател на ДПС да даде показания, защото, според тях, присъствието на Доган е изключително ключово за самия подсъдим и за неговата по-нататъшна съдба.

Становището на д-р Петров е, че Доган страда от голям стрес и депресия след опита за покушение срещу него на 19 януари тази година и не може да се предвиди как ще му се отрази явяването пред съда.

Съдът изслуша експертизата при закрити врати, тъй като касае личното състояние на Доган, и журналистите бяха допуснати едва при обсъжданията дали да се приеме заключението на вещото лице.

Октай Енимехмедов каза, че иска да зададе на Доган един-единствен въпрос, но съдът не се съобрази с това негово желание.

Според прокуратурата фактите по делото се изясняват достатъчно от разпитите на останалите свидетели по процеса, така че няма нужда и самият Доган да дава показания.

Сред призованите за днес свидетели бе и бившият вече зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров, но той не се яви в залата. Бисеров не е представил уважителна причина за отсъствието си като свидетел и поради това беше глобен с 500 лева и ще трябва да бъде доведен принудително на следващото заседание.

Стана ясно, обаче, че призовката за днешното заседание, му е била връчена на 15 ноември в сградата на следствието, където бе призован, за да му бъде повдигнато обвинение за пране на пари и документна измама, тъй като адресът, с който разполагал съдът, се оказал неверен.

Заседанието днес бе прекратено за 20 минути, след като свидетелката Нюлфер Кешиф, която е служителка в централата на ДПС и е била поемно лице в разследването, припадна в съдебната зала, докато даваше показания.

Следващото заседание по делото е насрочено за 17 декември.

Подсъдим по случая е Октай Енимехмедов, който в началото на годината заплаши с пистолет Доган, но оръжието засече, докато нападателят беше неутрализиран, а после и пребит от делегати на партията.