/ Георги Димитров
Всеки работодател, който изисква зелен сертификат, трябва да поеме разходите и да им осигури безплатно тестване, включително и Народното събрание. Това заяви по NOVA NEWS доц. Андрей Чорбанов, имунолог и депутат от "Има такъв народ".

"Зеленият сертификат не спира разпространението на COVID-19, а смисълът му е точно такъв. Затова и от "Има такъв народ" не подкрепяме въвеждането му в НС", подчерта ученият, който стои зад проекта за първата българска ваксина срещу коронавирус.

Тошко Йорданов: COVID се разпространява, независимо дали сте с ваксини, или с амулет сертификат

Според него новосформираният пандемичен комитет няма да вземе адекватни мерки

"Омикрон гази по брутален начин сертифицираното население на Европа и Америка. Данните показват, че ваксинираните не са защитени от този вариант. Имунизацията е личен избор, няма отношение към общественото здраве", подчерта депутатът. 

Костадинов: Спрете зеления сертификат, другата сряда ще има голям протест

Имунологът смята, че трябва да се види защо починалите в интензивни отделения в Англия са по-малко, отколкото у нас. "Да се проучи дали починалите изобщо са подлежали на имунизация. Хората на възраст и с хронични заболявания следва да се грижат повече за себе си, а ваксината допълнителен фактор, който може да им помогне. Спорът е дали зеленият сертификат е аналогичен на реалната протекция на населението от коронавирус", коментира още доц. Чорбанов.
NOVA