До дни Велчев ще поиска сваляне имунитета на Петков
До дни Велчев ще поиска сваляне имунитета на Петков / cнимкa: Sofia Photo Agency

До няколко дни главният прокурор Борис Велчев ще внесе в Народното събрание искане за снемане на депутатския имунитет на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Велчев съобщи това при откриването на международна конференция за разследването на корупционни престъпления.

Главният прокурор съобщи, че се подготвя искане за снемане имунитета на Румен Петков за извършено престъпление при огласяването на Алексей Петров като секретен сътрудник на Национална служба „Сигурност”. „В близките дни то ще бъде внесено в Народното събрание. Това означава, че е необходимо да бъде свален имунитета на народен представител, за да може да се проведе пълноценно и всестранно разследване”, каза Велчев.

Само 11% от делата за икономически престъпления и корупция са подадени от всички контролни органи в държавата, съобщи главният прокурор. „Само около 15 % от делата за корупция са по сигнали на митническата администрация. Това е малко – митническата администрация е най-близо до лицата, извършващи контрабанда. Най й отива на нея да разкрива подобни престъпления и да ни сезира”, отбеляза Борис Велчев.

За 2006 година сме образували шест дела по сигнали на Строителния надзор. Не знам дали само шест престъпления във връзка със строителството са били извършени, съмнявам се. Това означава, че е необходима по-добра организация на контролната система.

„Ако цялата държава не се мобилизира за противодействие на корупцията и се разчита само на полицията и на нас да постигнем резултати, очевидно тези резултати ще бъдат като досега.

Още миналата седмица пред Дарик бившия вътрешен министър Румен Петков заяви, че е готов да се откаже от имунитета си и да съдейства на прокуратурата.

„Трябва да декларирам, че съм на разположение с всичко, което мога. Аз нямам никави притеснения в един момент да се превърна втрибуна за клюки и безпочвени обвинения. За съжаление, ситуацията в обществото е такава, че има нагласа да се слушат клю’ки и безпочвени, несъстоятелни обвинения. Но искам да подчертая, че съм на разположение на прокуратурата”, отбеляза той.

Румен Петков каза още, че ако поискат сваляне на имунитета му, той няма да се противи, защото за него този въпрос е принципен.