Идеята е да се обедини законодателството в тази сфера
Идеята е да се обедини законодателството в тази сфера / БГНЕС
В срок от 6 месеца социалното министерство трябва да изготви проект за Кодекс за социална подкрепа. Идеята е в него да се обедини в един нормативен акт цялостната държавна политака в тази сфера. Това приеха депутатите с решение след разискване, инициирано от "Обединени патриоти", заради фрагментираното законодателство в социалната политика.

Преди това в 4-месечен срок министерството ще трябва да направи анализ на действащото законодателство.

Зад идеята за нов единен Кодекс за социална подкрепа застанаха ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, а БСП обвини, че с този ход няма да се постигне нищо и социално уязвимите групи отново ще останат без закрила.

Кодексът за социална подкрепа следва да обедини Закона за хората с увреждания, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Закона за закрила за детето, Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги.

Според Александър Сиди от ВМРО законодателството е фрагментирано и пътят е един - то да се обедини, да се отменят всички закони, но да не остава правен вакуум.

Шефът на социалната комисия Хасан Адемов видя в идеята за създаване на Кодекс за социална подкрепа възможност социалната сфера да бъде подредена. Той обаче определи като оптимистично това да се случи м рамките на 6 месеца.

"Законодателството в областта на социалната политика действително е фрагментирано, в много случаи изключително сложно за обяснение, много трудно за прилагане, създаващо различни проблеми между различни групи и категории хора", каза и социалният министър Деница Сачева, като подчерта, че вече е време за реформа в тази сфера.

Тя успокои, че с новия кодекс няма да се отнемат права.

Целта, която ще си поставим за всички видове помощи, е те да бъдат предоставяни както и досега, но в по-голяма връзка с отделните социални услуги, да има по-добър индивидуален подход, да се окрупнят социалните пакети, разясни Сачева.