Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември 2022 г. включително. Това съобщиха от пресцентъра на института.

Оттам уточняват, че последната дата, на която правоимащите лица могат да постъпват в изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация, е 21 декември 2022 г.

Обявиха кога ще започне изплащането на пенсиите и добавките

Действията за прекратяване на програмата за профилактика и рехабилитация за тази година са необходими, тъй като договорите, сключени с изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация, са със срок 31 декември 2022 г., посочват още от НОИ.

НОИ припомня също, че през тази година програмата стартира на 1 април. Издадените удостоверения за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация към момента са 42 145.

Програмата за едно лице е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 8 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Всяко лице, за сметка на бюджета на ДОО, има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.

Отпускат по 70 лева коледни добавки за пенсионерите

Програмата за профилактика и рехабилитация на осигурените лица е превантивна дейност за запазване здравето и намаляване заболеваемостта и инвалидността, обезщетявани от фондовете на държавното обществено осигуряване.