"Националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на кратковременни конюнктурни политически амбиции", е позицията на Радев
Президентът Румен Радев не приема подадената оставка от главния секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров. Това съобщиха от "Дондуков 2".

Главният секретар на МВР и неговият заместник хвърлиха оставки веднага след поредния тежък инцидент с мигранти на пътя, при който беше тежко ранен полицай.

"Националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на кратковременни конюнктурни политически амбиции", е позицията на държавния глава.
 
Президентът "не приема главен комисар Тодоров да понесе отговорност за натрупаните през изминалите години проблеми в системата на МВР, за преодоляването на които работи от назначението си през август 2021 г."

"Професионалното ръководство на МВР не си затваря очите пред проблемите и не се опитва да ги прикрие, а работи за тяхното решаване", допълниха от президентската институция за позицията на Радев.

"Благодаря на президента за доверието, което ми гласува и оценката, която ми дава по този начин. Моите усилия ще бъдат съсредоточени в тези обновителни процеси, които сме започнали и текат в МВР, те да бъдат още по-активно движени с цел осигуряване сигурността и спокойствието на гражданите, както и сигурността и защитеността на служителите, които работят в полза на обществото". Това каза главният секретар на МВР Петър Тодоров пред журналисти в парламента, по повод съобщението от президентството, че държавният глава не приема подадената му оставка след случилите се последните месеци няколко инцидента с полицаи при борбата им с мигрантския натиск.

Главният секретар и вътрешният министър Иван Демерджиев бяха изслушани днес в ресорната парламентарна комисия.

Те посочиха, че голяма част от проблемите в МВР са натрупвани с години и се работи по решаването им.