До 10 години лишаване от свобода може да получи данъчният служител, който е бил хванат с подкуп в сряда, ако бъде признат за виновен. Това стана ясно от думите на административния ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова пред NOVA. Тя поясни, че арестуваният служител на приходната агенция вече е обвиняем.

Вчера стана ясно, че данъчен, работещ в отдел "Ревизии" на НАП, който е бил част от ревизионен екип, е задържан в столицата, след като в началото на ноември е бил подаден сигнал от управител на търговско дружество, на което се извършва проверка, че му е поискан подкуп.

Задържаха данъчен за 15 000 лева подкуп

"На среща с управителя на дружеството обвиняемият е обяснил, че след като са се запознали с дейността на дружеството, са установили несъответствия в размер на около 800 000 лева, за които те биха могли да си затворят очите и да напишат ревизионен акт в размер на 16 000-20 000 лева", обясни Русинова. Към настоящия момент няма данни ревизионното производство да е приключило и да са установени такива данъчни задължения, допълни тя.

Данъчният е бил задържан след получаването на първия транш от поисканата сума. Вчера стана ясно, че тя била 45 000 лева. "Парите са предадени в автомобил, в който е осъществена срещата между управителя на дружеството и обвиняемия. Арестът е извършен непосредствено след получаването на парите", обясни пред NOVA Русинова. Тя заяви още, че са използвани всички видове специални разузнавателни средства по време на наблюдението му, което продължило месец.

Наказанието, което може да получи обвиняемият, ако бъде признат за виновен, е до 10 години лишаване от свобода.

На въпрос по повод ареста на данъчния какво може да се каже за дейността му, след като е бил наблюдаван и имало ли е и други "рекетирани", Русинова каза, че "към настоящия момент по досъдебното производство няма данни за други прояви на този служител", а досъдебното производство е образуването конкретно по повод действията му по отношение на въпросното дружество, което е правена ревизия.
nova.bg