Дискусия за ролята на парламента се организира в НС
Дискусия за ролята на парламента се организира в НС / снимкa: Sofia Photo Agency

"Народното събрание - гарант за отговорна държава" е темата на открита дискусия в зала "Изток" на парламента. Форумът е организиран съвместно от Народното събрание и Центъра за изследване на демокрацията, посочват от пресцентъра на парламента.

Дискусията ще бъде открита от председателя на българския парламент Георги Пирински и директора на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията д-р Мария Йорданова.

"Народното събрание и независимостта на България" и "Върховенството на Закона - мерило за отговорна държава" са двете основни теми на обсъжданията. Върху ролята на парламента за правовия ред в държавата ще акцентира в изказването си проф. Снежана Начева, член на Конституционния съд, посочват от парламента.

Председателят на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев ще говори за "Демократичният правов ред - илюзия или реалност", а Йорданка Гешева от Института по история на БАН ще представи доклад за 14-то Народно събрание и утвърждаването на Независимостта на българската държава през 1908 - 1909 г.

Доц. д-р Динко Динков от Катедра Международни отношения на УНСС ще фокусира вниманието на участниците върху "Отговорността на Народното събрание за независимостта на страната в съвременните условия". Във форума ще участват още народни представители, конституционалисти, социолози, политолози и учени. Гост на дискусията ще бъде бившият специален пратеник за Балканите посланик Робърт Гелбард, който е в България по покана на Центъра за изследване на демокрацията.