Към настоящия момент няма ясно разписани правила как се действа при бомбена заплаха. Директорите сме поставени в изключително неблагоприятна ситуация да взимаме решения вместо отговорните институции. Това каза Диян Стаматов - директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София, което е едно от училищата с получен такъв сигнал на електронната поща.

В две от училищата са взели решение за спиране на учебния процес. 

МВР ще търси отговорност от директорите, спрели учебния процес

"Изпратен е сигнал до 50 училища със заплахи за взривни устройства, който е с еднакво съдържание, но с надградена информация за искане. Като се очаква от нас да преведем в една банкова сметка криптовалута, в противен случай ще бъдат извършени бомбени въздействия върху тези учебни заведения", допълни той.

Диян Стаматов е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Мейлът със заплахи към училищата: Все още не си ме хванал, имам оборудване за бомби и оръжие (СНИМКА)

"Като училищен директор, се обадих на телефон 112, полицията дойде и направи оглед на сградата на училището. Според тях няма външни опасни предмети. Подписах сведението с такова съдържание и те си тръгнаха, но отговорността остава върху педагогическия колектив и върху директора. Затова преценихме, че можем да преминем в онлайн режим от днес следобяд и в целия утрешен ден, за да намалим, колкото е възможно в тази ситуация, както родителското напрежение, така и изоставането в учебния материал, което започва да става чувствително", каза Стаматов.

Той добави, че в сигнала пише, че той е отправен и до университети.

По-рано днес директори на седем столични училища отново получиха заплахи за поставени бомби. Това съобщиха от столичната полиция. Заплахите отново са изпратени по електронна поща. В две от училищата - в Доброславци и Нови Искър - е взето решение за спиране на учебния процес. На база новия протокол за действие, вече няма да бъдат затваряни сгради, ако постъпи бомбена заплаха, каза вчера министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.
Димитрина Ветова, БТА/ Агенция "Фокус"