служебният министър на отбраната Димитър Стоянов
служебният министър на отбраната Димитър Стоянов / МО, пресцентър
Към момента на територията на Република България не се ремонтира украинска военна техника. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той напомни, че имаме рамково споразумение с Украйна, което на практика представлява споразумение за намерение за ремонт, предаде БНТ

Министерство на отбраната търси всякакви варианти за осигуряване на летателната способност на Военновъздушните сили на фона на забавената доставка на F16 и изтичащия летателен капацитет на наличните МиГ29, заяви още Димитър Стоянов.

Обмислят се варианти за удължаване на летателните способности на МиГ-овете, заради което предстои среща с министъра на отбраната на Полша. Водят се разговори и с израелски фирми и с други страни, които опит с МиГ29.

Проучват се и варианти за използване на временна платформа, която да замести МиГ29. Платформата може да е на F16, Мираж 2000 или Грипен като се проучват абсолютно всички възможности, които съюзниците ни могат да осигурят, допълни Стоянов.

Служебният министър на отбраната коментира и издадената от него заповед, с която се забранява употребата на алкохол и наркотици в Българската армия.

"Българската армия не употребява алкохол и наркотици, но пороците на българското общество, Българската армия е част от българското общество, естествено, че те се транспонират и сред българските военнослужещи. Нямаме завишение на тези инциденти. Заповедта е с цел превенция, защото Българската е стожер на морала и трябва да остане такава.", каза той.

По казуса с пожара край Казанлък, който възникна след взривяване на боеприпаси на полигота "Тюлбето" Димитър Стоянов коментира, че е назначена проверка, но той лично не е привърженик на наказанията. Уточни, че е ставало въпрос за боеприпаси, които не е имало къде да бъдат складирани и съхранявани, така че е било абсолютно наложително да бъдат взривени.
БНТ