Десет причини да се гласува на евроизборите
Десет причини да се гласува на евроизборите / снимка: sxc.hu

Допитванията до общественото мнение вещаят рекордно ниско участие в изборите за Европейски парламент идния месец в страните от Европейския съюз. Парламентът, базиран в Страсбург, някога бе смятан за беззъба говорилня, но това отдавна вече не е така.

Ако европейците не гласуват те може да допуснат екстремисти в парламента и да намалят възможностите на тази институция да упражнява ефективно ролята си на демократичен контрольор на официалните институции и законодателните власти в ЕС. Това пише в свой коментар Пол Тейлър от Ройтерс.

Той добавя десет причини, за да се гласува на изборите между 4 и 7 юни за единствения пряко избиран транснационален парламент в света. Сред тях акцентира на първо място върху разрешаването на финансовата и икономическа криза. На второ място поставя бъдещето на португалецът консерватор Жозе Мануел Барозу, който почти сигурно ще получи втори мандат като председател на Европейската комисия, но ако групата на социалистите се очертае като най-големия блок, тя може да поиска да бъде избран лявоцентристки кандидат.

На трето място е поставена опасността в парламента да се изсипят радикални партии с една-единствена кауза, или периферни политици. Коменататорът на Ройтерс набляга и на разширяването на ЕС, където ключовият въпрос е евентуалното приемане на Турция и в заключение обръща внимание на проблема със злоупотребите и ширещата се шуробаджанащината особено на фона на скандалът с разходите на парламентаристи във Великобритания.

Паричните злоупотреби съвсем не са запазена марка само на Страсбург. Ако това е бил аргументът да не се гласува, много от националните парламенти в Европа биха останали празни, заключава авторът.