/ БГНЕС
Депутатите решиха да бъде задължително предучилищното образование и за 4-годишните деца. Тази мярка е заложена в поправките на Закона за предучилищното и училищното образование, които парламентът одобри на първо четене.

В мотивите на законопроекта, внесен от Министерския съвет, е записано, че посещавалите по-дълго детска градина деца имат по-високи резултати в училище. Към  момента обхванатите в предучилищно образование са 91,5% от 5-годишните и едва 78% от 4-годишните деца. Разликата от 13,5% са деца, чийто майчин език не е български и у родителите им липсва отношение към обарзованието, пише още в мотивите.

Предложението за задължителния обхват на 4-годишните е финансово обезпечено. Заделени са и средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5000 места.

Предвижда се 3-годишен период, в който общините при готовност да включат 4-годишните в задължителното предучилищно образование. Ежегодно ще се отпускат 12 млн. за веществена издръжка и 32-33 млн. за компенсиране на таксите.

С поправките в закона се прави и законова регламентация на обучението в електронна среда. То може да бъде не повече от 20% от учебния план, като може да се използва при всякакви извънредни обстоятелства - грипни ваканции, климатични или други фактори, които не позволяват пирсъствено обучение.

По време на разискванията зам.-министърът на образованието Таня Михайлова каза, че по-ранното обхващане на децата в предучилищна възраст е от голямо значение за тяхното развитие, защото това е времето, в което се оформят основните познавателни и част от социално-емоционалните умения.

Галя Захариева от ГЕРБ пък изтъкна, че задължителната предучилищна не трябва да се разглежда като институциализация, а като възможност всяко дете да придобие знания.

Ерол Мехмед от ДПС посочи, че от движението ще подкрепят проекта, но в него не е засегнат въпросът за езика и припомни, че предметът майчин език не е признат за общообразователен. Той добави още, че от ДПС ще внесат проект за безплатна детска градина, равенство в подхода и улеснен достъп до образование.

Ирена Анастасова от БСП изрази скептицизъм по отношение на дистанционното образование и задължителната детска градина за 4-годишните. 

Тя поясни, че предучилищното образование е задължително за 5 и 6-годишните деца, но не всички от тях посещават детска градина: „Защо мислим, че това ще проработи и за 4-годишните?”.

Анастасова подчерта, че към момента има недостиг на детските градини, а групите са по 30 деца.

„Днес е поредният добър ден за образованието в този мандат!“, заяви по време на дебатите и депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов.

Той изтъкна необходимостта държавата да осигури всички необходими условия за реализацията на тази промяна. Според него падането на възрастта за задължително предучилищно образование ще помогне за „по-спокойното и дълготрайно семейно планиране“, а мярката ще има и „демографски измерения“.