/ БГНЕС
След като парламентът събра кворум на ръба, за да започне работа в петък сутринта, от ГЕРБ предложиха на направят поименна проверка на присъстващите на днешното пленарна заседание..

Проверката на кворума може да бъде направена веднъж по време на заседание по решение на председателя на парламента или по искане на парламентарна група. 

Веднага след като бе взето решение за проверката, от БСП и ДПС побързаха да напуснат залата, за да не бъдат преброени и записани. Цвета Караянчева обаче записа имената на някои депутати от опозицията, които все още физически се намирали в залата. Сред тях бяха Кристиан Вигенин, Георги Свиленски, Филип Попов, Димитър Данчев, Иван Ченчев, Хамид Хамид, Нигяр Джафер, а накрая Караянчева обяви, че кворумът е от 130 депутати.

Парламентът събра кворум от втория опит

Това обаче разгневи БСП и ДПС, които обявиха поименната проверка за нелигитимна. Те поискаха имената им да бъдат премахнати от списъка, тъй като са били забелязани при излизане от залата, но не са искали да бъдат регистрирани. Припомняме, че опозицията от седмици не се регистрира сутрин в пленарната зала.

 "Кворумът ви не е легитимен в момента. Това е абсолютна измама. Не искам да ви осигурявам кворума", скочи червеният Таско Ерменков.

"Лично аз видях, както и над 100 народни представители, вашето тяло беше в тази зала", отговори пък председателстващият заседанието Валери Симеонов.

"Моето тяло беше тук, изказах се дори, но преди да започне проверката", включи се в дебата и Хамид Хамид, който настоя, че е бил записан в списъка, тъкмо когато е напускал залата.

"Вашето тяло беше тук, когато започна проверката. Мислено може да не сте били тук", продължи да настоява Симеонов.

"Това ви е пробелмът, че гледате телата, а няма народни представители да гласуват. С този кворум ли ще излезете пред гражданите, че сте приели бюджета", попита и Георги Свиленски.

"В момента, в който обявих поименна проверка, цитирах имена на колеги, които бяха в залата и те надлежно са отразени в стенограмата. Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в зала и бързаха да излязат през вратата", включи се и Цвета Караянчева. Тя припомни и как е бил осигуряван кворумът по времето на кабинета Орешарски и как са били броени депутатите в пленарната зала тогава.

От левицата заявиха, че ще сезират Конституционния съд за трите бюджета, които предстоят да бъдат гласувани днес. Червените поискаха още здравният министър да даде информация за здравния статус на депутатите и за кои от тях има предписание да бъдат карантинирани. Още на старта на заседанието днес социалистите се усъмниха, че кворумът е осигурен от депутат, който трябва да е под карантина.

"Кворумът не е волеизявление, а присъствие.  Това, че някои колеги се чувстват като котката на Шрьодингер, съжалявам", взе думата Христо Гаджев от ГЕРБ. "Нека проверим всички народни представители дали имат предписание за карантина. Вчера и миналата седмица. Миналият петък по това време г-жа Нинова от тази трибуна чете декларация, а в същото време се оказа, че е чакала PCR теста да излезе", коментира още той.

В крайна сметка по искане на депутата Георги Свиленски парламентът излезе в 30-минутна почивка. Социалистът поиска за това време здравният министър да се подготви с информация за карантинираните депутати.