Народно събрание заседание
Народно събрание заседание / БГНЕС
Днес се очаква депутатите да решат въпроса, който предизвика спор в парламента - дали петъчният парламентарен контрол да се излъчва по БНТ2 вместо по БНТ1. ГЕРБ и Обединените патриоти защитават идеята излъчването на въпросите и отговорите в петъчния контрол да се отразява по БНТ2, като напомнят, че каналът има национално покритие.

От БСП и ДПС възразиха. При обсъждането на въпроса в пленарната зала в сряда се разрази спор между Манол Генов от Парламентарната група на столетницата и съпредседателя на Обединените патриоти Валери Симеонов.

Депутатите в спор за тв излъчването на парламентарния контрол
 

Депутатът от БСП Манол Генов, заедно с колегата си от ДПС Рамадан Аталай
БГНЕС, архив

"Това е поредното престъпление срещу българската демокрация, срещу прозрачността. Ами, дайте да разпуснем парламента. За какво сме тук? Не можеш да зададеш въпрос, няма кой да ти отговори... Може би искате да сриете бъдещи резили в управлението? Вероятно това е целта на това мероприятие, което правим", каза Генов.

БСП скочи срещу премахването на блиц контрола в НС
 

Съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов
БГНЕС, архив

Валери Симеонов направи извод от изказването на колегата си. "Изводът е само един: много сме велики, неповторими сме, уникални сме, нас трябва да ни излъчват на всяка цена. Тропаме с крачета и трябва да ни излъчват, нали, и то по БНТ1", иронизира колегите си Симеонов. "Вие тук за какво сте? За да ви показват по телевизора ли", попита той.

Окончателното решение дали да се предава пряко по БНТ1 редовният петъчен парламентарен контрол ще бъде взето днес. Предстои също така депутатите да обсъдят и дали да замразят заплатите си.

Депутатите решиха кога ще почиват

Те вече решиха кога ще бъдат техните ваканции, а именно: по Коледа и Нова година – от 22 декември до 10 януари, десетина дни по Великден и целия месец август.