Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС, архив
В първите дни на новия парламент депутатите решиха кога да почиват и обсъдиха излъчването на петъчния парламентарен контрол по телевизията. Първите пленарни заседания са посветени на новия правилник, по който ще работят народните избраници.

Със завидно единодушие депутатите гласуваха ваканциите си през годината. Така новият парламент, макар че работи едва от няколко дни, вече реши кога ще почива. Заседания няма да има от 22 декември до 10 януари, десет дни по Великден и целия месец август.

И колкото за ваканциите депутатите да бяха на едно мнение, толкова разнопосочни се оказаха гледните точки по друг въпрос дали БНТ1 да спре да излъчва пряко петъчния парламентарен контрол и тези пленарни заседания да се излъчват по БНТ2.

Депутатите в спор за тв излъчването на парламентарния контрол

Управляващите защитиха идеята, а опозицията ги обвини, че целта е да се крие какво прави властта. В остър спор влязоха Манол Генов от БСП и съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов.
 

Депутатът от БСП Манол Генов, заедно с колегата си от ДПС Рамадан Аталай
БГНЕС, архив

"Това е поредното престъпление срещу българската демокрация, срещу прозрачността. Ами, дайте да разпуснем парламента. За какво сме тук? Не можеш да зададеш въпрос, няма кой да ти отговори... Може би искате да сриете бъдещи резили в управлението? Вероятно това е целта на това мероприятие, което правим", каза Генов.

БСП скочи срещу премахването на блиц контрола в НС

Валери Симеонов направи извод. "Изводът е само един: много сме велики, неповторими сме, уникални сме, нас трябва да ни излъчват на всяка цена. Тропаме с крачета и трябва да ни излъчват, нали, и то по БНТ1", иронизира колегите си Симеонов. "Вие тук за какво сте? За да ви показват по телевизора ли", попита той.
 

Съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов
БГНЕС, архив

Канят периодично главния прокурор в правната комисия на НС

Окончателното решение дали да се предава пряко по БНТ1 редовният петъчен парламентарен контрол ще бъде взето в четвъртък. Тогава предстои депутатите да обсъдят и дали да замразят заплатите си.

Предложението на БСП не срещна подкрепата на временната комисия, която изработва новия правилник. Идеята на социалистите е депутатите да се разписват срещу 2976 лв. за целия мандат на 44-ия парламент.