/ БГНЕС
На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за ДДС, с които се въвежда диференцирана данъчна ставка за някои стоки и услуги.

Въпреки изразеното несъгласие от финансовото министерство за промени в данъчната система, бюджетната комисия в парламента вече подкрепи част от предлаганите текстове, които трябва да бъдат окончателно одобрени в пленарна зала.

Издатели искат 9-процентовото ДДС за книгите да е за постоянно

Управляващата коалиция се обедини около идеята за 9-процентово ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги като мярка срещу икономическите последици от COVID-кризата. Представителите на бранша пък сами предложиха осигурителния праг на някои от работещите в сектора да бъде повишен от 610 на 800 лева.

Не срещна одобрение идеята на „Обединени патриоти“ с по-нисък данък да бъдат облагани туроператорските услуги, както и нискоградусните алкохолни напитки като виното и бирата. Настояването на опозицията от БСП да се редуцира ставката за определени храни и лекарства в хуманитарната медицина също не бе подкрепена.

Ще доведе ли намаляването на ДДС-то за ресторантьорите до по-малко фалити?

Мнозинството изрази подкрепа за текстовете на депутати от ДПС, с които се редуцира данъка за детските стоки, подходящи за бебета и малки деца, както и за бебешки пелени и други хигиенни артикули. С мярката от партията се надяват да допринесат за преодоляване на негативната демографска статистика в страната.
БГНЕС