Депутатите подкрепиха създаването на комисия „Плевнелиев
Депутатите подкрепиха създаването на комисия „Плевнелиев / снимка: БГНЕС
Комисията "Плевнелиев" скара депутатите
72234
Комисията "Плевнелиев" скара депутатите
  • Комисията "Плевнелиев" скара депутатите

Народното събрание създаде Комисия за изясняване на обстоятелствата, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за снабдяване с електроенергия, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица. Предложението дойде от Атака, а в мотивите се казва, че българските потребители страдат от високи цени и некачествена услуга. Необходимо е да се разследва срещи на ръководствата на трите дружества с политически фигури, посочиха още националистите.

Депутатите избраха народният представител от Атака Магдалена Ташева за председател на така наречената комисия "Плевнелиев".  Тя обясни, че комисията няма да се събира до изборите и работата й няма да е предизборна. Акцент в предложената от „Атака" комисия е да се разследва среща на президента Росен Плевнелиев с висш представител на енергийното дружество EVN.

Очаквано идеята да се създаде комисията скара депутатите и предизвика скандал в парламента. "Когато българската държава и българското правителство реши да изпълни ангажиментите си към този народ по закон и да започне процедура по отнемане на лиценза - нещо, което трябваше да стане в края на 2010-а и началото на 2011-а година, в момента същите ЕРП-та ангажират всякакви чужди лобисти, които идват тук да ни диктуват как трябва да се отнасяме с тях сякаш няма български закони и регулатор", каза Магдалена Ташева при обсъждането и допълни: "И в точно в този период нашият държавен глава е поканен в един частен апартамент, в един хотел да бъде ухажван или убеждаван, или обработван така, че ЕРП-тата да могат - и особено едното, това в Южна България, да продължава да граби българския народ".

Цецка Цачева от ГЕРБ посочи, че целта на решението на парламента за създаването на комисията е във втората част на предмета на дейност - да се обследват нерегламентирани контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица. "Поводът е ясен на всички, колкото и да избягваме да го назоваваме от тази трибуна знае се, широко рекламирано е в медийното пространство - срещата на държавния глава с един от представителите на ЕРП-тата", обясни Цачева.

Тя обаче попита кой е казал, че контактът на държавния глава е нерегламентиран. "Кой може по Конституция и в кои случаи да държи сметка на контактите на държавния глава, който според Върховния закон е надпартиен, обединител на народа и има правомощия в различните сфери с оглед принципа на разделение на властите", коментира Цачева.

Освен Ташева от Атака в комисията влизат Любомир Владимиров и Николай Александров. Членове на комисията от БСП са Явор Куюмджиев, Красимир Янков и Филип Попов. Членове на комисията от ДПС са Мустафа Карадайъ, Дурхан Мустафа и Петя Раева. Членове на комисията от ГЕРБ ще са Данаил Кирилов, Делян Добрев и Александър Ненков. Заместник-председатели на временната анкетна комисия са Явор Куюмджиев от БСП и Мустафа Карадайъ от ДПС. Беше отхвърлено предложението Данаил Кирилов от ГЕРБ да бъде председател на комисията.

Държавният глава вече обясни, че при посещението си в Австрия през март е приел поканата на инвеститора за разговор, за да обсъдят проблемите между НЕК и ЕРП-тата, заради които се обсъжда отнемането на лицензите им. Вчера премиерът Пламен Орешарски призна, че също е имал подобна среща, но по друга тема - строежа на Горна Арда.