/ БГНЕС
НС разглежда окончателно държавния бюджет за следващата година
Втори ден парламентът разглежда окончателно държавния бюджет за следващата година. Депутатите одобриха парите, предвидени за ЦИК, но преди това стигнаха до спор „за“ и „против“ машинното гласуване. В бюджета на комисия за следваща година пари за машинен вот не са предвидени.

Бюджет 2019: Пенсиите и заплатите са одобрени окончателно
 
Още в началото на обсъждането на бюджета на ЦИК от БСП предложиха да се отпуснат допълните 50 млн. лв., които да отидат за въвеждането на машинното гласуване, но. Това доведе до спор между депутата от левицата Драгомир Стойнев и председателя на правната комисия Данаил Кирилов.
 
„Ако сега ние не гласуваме тези допълнителни 50 млн. лева за машини, това означава, че ние не чуваме българските избиратели, които ясно и категорично заявяват, че искат машинно гласуване. Още повече, че машинното гласуване ще избегне всякакви манипулации или интерпретации на вота. Знаем много добре какво се случва в конкретни секции, знаем, че има съмнения. Затова е необходимо чрез машинното гласуване да изчистим тези съмнения“, каза Стойнев.

Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2019 г.
 
ЦИК не може, не трябва, не бива, няма смисъл да организира изпращане на машини във всяка една секция. Дори тези секции, които са за гласуване извън България. Няма как да изпратим машина във всеки кораб. Няма смисъл подвижните секционни избирателни комисии също да бъдат с оборудване с машини. Това е изключително нецелесъобразно и по никакъв начин не подпомага удостоверяването на вота и истината“, каза от своя страна Данаил Кирилов.
 
От ГЕРБ предложиха да бъде обсъдено въвеждането на машинното гласуване само за определени секции. Рамадан Аталай от ДПС поиска бюджетът на ЦИК да не бъде обръщан в дебат за машинното гласуване:
 
„Да се опитаме да осигурим онези средства, които са необходими да се въведе едно гласуване. Никой от нас не знае колко ще струва. Тогава министърът откъде знае, че е 4 млн.?!“

Oкончателно бе гласуван бюджетът на здравната каса за догодина
 
Последва нов спор между ГЕРБ и БСП. Този път с участието на Георги Свиленски от левицата и лидерът на управляващите в парламента Цветан Цветанов.
 
„Защото ГЕРБ винаги така предлагат нещата - ние сме „ЗА“, обаче когато трябва да се изпълни, го няма; ние подаваме оставки, но когато трябва да ги приемем, тези оставки се изпаряват; ние поемаме отговорност, обаче някак си полуотговорност. Г-н Цветанов, вие готов ли сте, като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, да изведете ГЕРБ на избори с машинно гласуване или можете да правите избори само с бюлетини, само с писане на протоколи и със случая „Арена Армеец“ пред 2015 г. Защото вие знаете какво направихте там“, посочи Свиленски.
 
„За цялата демократична българска общност не е забравен случаят Костинброд, който го направихте по начин, за да може действително да говорите цяла вечер в събота, в деня за размисъл, да опорочите изборния процес. Вие тогава къде бяхте, господин Свиленски? Не бяхте ли част от този сценарий? На Мая Манолова, която сега е омбудсман“, попита Цветанов.
 
В крайна сметка идеята да се отпуснат 50 млн.лева за машинно гласуване не беше приета от управляващите. ГЕРБ обясниха, че тези пари са предвидени в държавния бюджет и ще бъдат насочени тогава, когато има условия за машинен вот.