Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев / БГНЕС
Със 134 депутата в пленарна зала след близо 5-часово заседание окончателно бе гласуван бюджетът на здравната каса, с който се предприемат десетки реформи в сектора.
 
Една от най-обсъжданите промени, свързана със закриването на Фонда за лечение на деца и изземането на функциите му от страна на здравната каса, бе приета. Реши се и Изпълнителната агенция по трансплантация да се закрие и заедно с Изпълнителната агенция "Медицински одит" да се влеят в една мегаагенция, която ще бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването. Лимитите на болниците остават, както и забраната за разкриване на нови лечебни заведения в една календарна година, парите за здраве обаче се увеличават с почти 500 млн. лв.

Решено: Мегакомисия поема функциите на Фонда за лечение на деца и Агенцията по трансплантация
 
Най-големи спорове сред депутатите породи лимитирането на бюджетите на болниците, както и предложението да се забрани на нови болници да сключват договор с касата в рамките на текуща календарна година. Проф. Георги Михайлов от БСП настоя за създаване на специален фонд за лечение на здравнонеосигурените лица: “Или да се увеличат обемите и да се намали цената, или да се увличат цените и да се намалят обемите. Това са счетоводни каламбури. Докога ще играем този зловещ гамбит с лимити на дейности, с неизчислени истински стойности на дейности. Това го говорим вече две години като глас в пустиня, нищо не се случва”.
 
Срещу оставянето на лимитите възрази и Хасан Адемов от ДПС, според когото те не са логични, при все, че населението на страната намалява, а бюджетът на НЗОК се увеличава: „Точно тези каламбури, за които говори проф. Михайлов, са причината за моето предложение да отпаднат лимитите. За да няма такива неща, за да няма такива приспособявания. Ето, господин министър, виждате как скача съсловието, когато става въпрос за намаляване на цени”.

Мисията на Фонда за лечение на деца е изчерпана, смята подуправителят на НЗОК
 
От своя страна председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова припомни, че за лечението на хората, които не са осигурени здравно, се плаща от държавата, но не през бюджета на НЗОК: „Искам да опровергая някои от драматичните твърдения за нарушения, като се започне с това, че надзорният съвет няма право да преразпределя допълнителните приходи от здравоосигурителни вноски. Нещо, което категорично досега е фигурирало и което е в полза на здравноосигурителните плащания, защото в противен случай трябва да се актуализира бюджета на касата”.
 
Фондът за лечение на деца и Изпълнителната агенция по трансплантация също бяха обект на горещи дебати, но окончателното решение да се закрият бе гласувано.