Ако Николай Павлов стане министър вие ще лежите. Това каза на Асен Василев и Кирил Петков депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Изказването му бе по време на обсъждането на проектокабинета "Габровски". Добрев обясни, че докато Бойко Рашков е бил министър, преписките срещу съпредседателите на "Продължаваме промяната" от ГЕРБ са били "прибрани в чекмедже".

Парламентът обсъжда проектокабинета „Габровски“

"След идването на служебния министър нещата се задвижиха", заяви още Добрев.

Според него именно по тази причина ПП не искат Павлов да бъде министър. "Препоръчвам ви да не атакувате Павлов, защото той е свидетел срещу вас. Ако стане министър, вие ще лежите", обяви Делян Добрев.

Веднага след това думата поиска и самият номиниран за министър на енергетиката Николай Павлов, който е бивш шеф на "Булгаргаз".

"Преди една година Кирил Петков и кръг от хора създадоха една гигантска лъжа - как ръководството на "Булгаргаз" и аз сме спрели азерския газ. Това беше тиражирано и извън пределите на страната, за да бъдат отстранен от длъжност. И да дойдат посредниците, които заграбиха стотици милиони левове на гърба на българския потребител", обяви Павлов от парламентарната трибуна.

"Сега те и техните политически покровители треперят, защото ще бъдат разобличени и ще им бъде потърсена сметка. Страх ги е. След нашето отстраняване "Булгаргаз" е натрупал 1.2 млрд. лева дългове", добави още той и обвини бившия премиер в огромни щети за българската икономиката. "Г-н Кирил Петков, вие от тази трибуна на 4 май дадохте дума, че газопроводът ще бъде построен и България ще получава азерски газ в пълните му количества. Нито беше построен на 1 юли, нито България получаваше количествата. С този анекс вие не договорихте нито един киловатчас. Народът трябва да знае, че две трети, които ги получиха от Азербайджан, ги получиха на четири пъти по-висока цена, или това са 1 930 000 долара. Покачвайки цената, вие покачихте и банковата гаранция, което означава нови 100 млн. долара“, обяви още Николай Павлов.

ПП: Приоритетите на предложеното правителство са прекопирани от нас

Изказването му бе бурно аплодирано от парламентарната група на ГЕРБ. "Това, което чухме не е за ръкопляскане", отбеляза Йордан Цонев от ДПС, който ръководеше заседанието.

"Току що точно на първото изказване на първия министър от вашето правителство се видя, че миражът на независими министри и независимо правителство беше счупен. Ние знаехме, че през цялото време това правителство е поредният избор на кукли на конци на Борисов", репликира моментално Кирил Петков. По неговите твърдения с подписания от Павлов анекс, страната ни е отказала 2/3 от евтиния азерски газ в полза на "Газпром".

"Николай Павлов е направил съзнателен избор да подпише договор с "Газпром" за количества газ, а не с азерите, което е оскъпило цената на газа три пъти. Ето затова няма да гласуваме за това правителство", обяви съпредседателят на ПП.