/ БГНЕС
Министър-председателят Николай Денков участва в двудневната среща на върха на ръководителите на Европейския съюз и Общността на латиноамериканските и карибските държави в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Форумът е днес и утре в белгийската столица.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са разширеното сътрудничество в рамките на многостранни форуми, световният мир и стабилност, търговията и инвестициите, икономическото възстановяване, усилията за борба срещу изменението на климата, научните изследвания и иновациите, правосъдието и сигурността за гражданите.

Срещата на върха е под съвместното председателство на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и министър-председателя на Сейнт Винсънт и Гренадини Ралф Гонсалвеш в ролята му на временен председател на Общността на латиноамериканските и карибските държави. 

Това е първата среща на толкова високо ниво от 2015 година насам. Развитието на отношенията с Латинска Америка е и част от приоритетите на започналото в началото на месеца испанско председателство на Съвета на Европейския съюз.
Йоана Димитрова/БТА