Денков: Питахме Зеленски дали ще са им от полза БТР-и, казаха „да“ и ще им ги пратим
"Изобщо не разглеждаме алтернативи на Шенген, а обсъждаме как да си свършим работата по най-добрия начин, за да убедим другите, че трябва да бъдем част от Шенген. Няма причина и за самата Европа да ни държи встрани от Шенген", това заяви министър-председателят Николай Денков от Букурещ пред журналисти.

Той е на еднодневно посещение в Румъния на среща с неговия колега - премиерът Марчел Чолаку.

ЕП: България и Румъния да влязат в Шенген до края на годината


На въпрос от журналисти за силния мигрантски натиск до каква степен коментарът му пред Европа би могъл да помогне, Денков отговори: "Много е важно правилно да се поставя въпроса, това че сме хванали мигранти не е аргумент срещу нас - а обратното, показва, че всъщност се борим системно с това мигрантите да не минат транзит през България и да отидат в Австрия".

"Ние трябва с известна специфика да работим и с двете държави много внимателно - Австрия и Нидерландия. Това, което Нидерладия иска като акцент е да бъде изпълнена законодателната програма, която в момента е в НС, докато Австрия се интересува от мигрантите. Тези две задачи се допълват", добави премиерът.

Денков коментира и за намерението на правителството да изпрати стари БТР-и в помощ на Украйна.

"Тези машини не са от контингента на Българската армия, те всъщност са закупени през 80-те години и са в складове на МВР. Никога не са ползвани, дори и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази гледна точка те са тежест, както за МВР, така и за България. Попитахме Зеленски дали биха ли им били от полза, отговориха "да", така че ги подготвяме да бъдат изпратени", каза Денков.

На въпрос чий интерес защитава Денков, той отвърна: "Колкото и пъти да ми бъде задаван този въпрос, отговорът е един - защитавам интересите на България като държава, защото аз съм министър-председател на България и нищо друго не ме интересува, освен да успея заедно с правителството да си свърша работата, така че страната да може да се развива. Ако има някаква дискусия, това е какви са интересите на България"

"Днес няколко пъти стана дума за това, че времето е кратко, включително и срещата, която проведохме беше сравнително кратка, но това е първата ми визита в работно посещение и неслучайно е в Румъния - ние сме стратегически партньори, не само защото имаме стратегически споразумения за това, а защото има няколко проекта, които трябва да бъдат реализирани", заяви той.

"Трябва да компенсираме краткото време, което имаме с много по-интензивна работа", допълни Денков.

"На първо място е темата Шенген, напълно единодушни сме, че сме изпълнили всички критерии, поставени от страна на ЕС и затова не е случайно, че имаме положително решение на ЕК и ЕП, заяви той. 

Денков допълни, че трябва да се довърши процеса в дискусия и на политическо и на експертно ниво заедно с тези държави, които имат някакви резерви.

По думите му са направени конкретни планове за действия между министерствата на вътрешните работи на двете страни, на гранична полиция, на политическо ниво и ще се работи, така че процесът да бъде завършен положително.

Втората тема е свързана с транспорта, обясни Денков. "От години обсъждаме втори мост край Русе-Гюргево, тъй като това е изключително важно направление, което директно свързва България с Букурещ. Това направление доби ново значение със започването на войната в Украйна, тъй като то е част от логистичното управление за подготовка на отбрана на източния фланг на НАТО и затова ние имаме всички основания заедно да ускорим процеса за планиране, проектиране на този мост във възможно най-кратки срокове", добави премиерът.

Следващата секторна тема е енергетиката. Румъния има своите мощности, но по думите на Денков двете държави са в процес на преход и за да бъде този преход зависи от това доколко добре са свързани енергийните системи не само на двете държави, а и на целия балкански полуостров. 

Четвъртата тема, която е обсъждана между двете страни е подсилването на източния фланг на НАТО. Според Денков трябва да се подсилят транспортните връзки, заяви Денков.

"Аз лично съм много доволен от тази среща", допълни Денков и благодари за интензивната програма.