/ БГНЕС
"Конституционните промени в РСМ са част от Преговорната рамка с ЕС", заяви Николай Денков на стратегическият форум в Блед.

"Може би ще трябва да изиграя ролята на лошото ченге. ЕС не е географски въпрос, а въпрос на ценности. Това, което трябва да ни обединява в ЕС са ценностите, а не географията", започна речта си на форума българският премиер.

Той обърна внимание на факта, че България също е блокирана от Нидерландия и Австрия относно Шенген.

"Знам какво е да се чувстваш така когато правиш определени усилия. И именно по повод Шенген имаме изграден ясен дневен ред – какво трябва да се прави всеки ден в парламента, в правителството и т.н. , т.е. да си свършим домашната работа на 100%", заяви Денков.

Той подчерта обаче, че голяма част от проблемите между съседи са плод на вътрешни конфликти в дадената страна.

"Но това не е мой личен проблем“, каза премиерът и добави, че РСМ трябва да използва всеки отворен прозорец днес и през следващите няколко месеца.

"Всеки се взира в България – „Защо се фокусирате върху конституционните промени?". Нека да задам друг въпрос: "Защо е такъв голям проблем българите да бъдат включени между 10 други народности в конституцията на Македония?", продължи той.

Николай Денков повтори, че въпросът в РСМ не е негов личен проблем, а политически. И този политически въпрос сега е между Северна Македония и Европейския съюз.

"Ще бъда щастлив следващия път, когато бъдем отново всички, тези страни да са започнали преговорите. Вярвам, че Балканския полуостров е едно цяло – географски и политически. Но за тази цел трябва да свършим нашата домашна работа", заключи министър Денков.

По време на форума Денков покани корейския бизнес в трите въглищни региона, най-силно засегнати от енергийния преход. "Стара Загора, Кюстендил и Перник предлагат добра инфраструктура, близо са до столицата и имат нужда от нови инвестиции и нови работни места на мястото на тези, които ще бъдат изгубени при затварянето на въглищните централи и мините", каза министър-председателят на Парк Джин, министър на външните работи на Република Корея. Двамата разговаряха в рамките на 18-ия стратегически форум в словенския град Блед.

"Страната ни се надява на инвеститорски интерес от Корея също за концесия на летището в Пловдив, чиито възможности не се използват в пълна степен в момента. Идеята е то да се превърне в силно карго летище поради стратегическото си разположение близо до София. България има потенциал да се превърне в логистичен хъб за Източна Европа", подчерта акад. Денков.

Премиерът предложи на Корея сътрудничество в сфери като производство на батерии за съхранение на електрическа енергия, сглобяване на електромобили, високотехнологични хидроенергийни системи, както и в селското стопанство. Той представи възможностите за съвместна работа с института INSAIT - един от водещите в света в сферата на изкуствения интелект.

Външният министър на Корея беше впечатлен от конкретните идеи на България за партньорство между двете страни и обеща съдействие за тяхното придвижване напред. Той се обърна към нашето правителство с молба да подкрепи кандидатурата на корейския град Бусан за домакинство на световното Експо 2030. В началото на февруари т.г. служебното правителство вече е взело решение за подкрепа на Рияд.
БГНЕС