Ден 37-ми, #ДАНСwithme тича в знак на протест
Ден 37-ми, #ДАНСwithme тича в знак на протест / снимки: Sofia Photo Agency, DarikNews.bg, Пловдив
Ден 37-ми, #ДАНСwithme тича в знак на протест
65537
Ден 37-ми, #ДАНСwithme тича в знак на протест
  • Ден 37-ми, #ДАНСwithme тича в знак на протест

За 37-ми пореден ден хората в страната се обединиха в традиционния протест #ДАНСwithme, за да изразят своето недоволство от правителството на премиера Пламен Орешарски. Най-многоброен беше протестът в София, но той премина спокойно и без сблъсъци. Освен традиционното шествие по централните улици, се проведе и антиправителствен маратон, в който се включиха част от протестиращите.

След 18:30 ч. стотици протестиращи срещу кабинета на Пламен Орешарски в столицата блокираха движението на площад „Независимост".

Хората развяваха български знамена, скандираха „оставка", „мафия" и "червени боклуци". Сред издигнатите плакати имаше с надпис „Партии - не, проекти - да".

И тази вечер движението по централните софийски улици бе блокирано. Имаше засилено полицейско присъствие.

Според данни на МВР протестиращите пред Министерски съвет към 20:00 ч. са били 1000 души. Според самите протестиращи обаче те са били много повече. Хората отново бяха с целите си семейства, с малки деца и домашни любимци. Освен маратонците, имаше и много колоездачи.

Вижте повече снимки от протеста ТУК

Ден 37ми #ДАНСwithme тича в знак на протест
netinfo

Маратонът

#ДАНСwithme в столицата‬ в събота вечер бе съпътстван от нетрадиционна акция - мини маратон под мотото „Бягаме за България". Той беше организиран в социалната мрежа с начална точка Българска народна банка, площад „Независимост" и с начален час 19:30 ч.

Маршрутът на маратона премина по булевард „Цар Освободител", булевард „Левски", площад "Александър Невски", улица „Раковски" и се върна отново на булевард „Цар Освободител".

Хората бяха с тениски с надписи: „Лумпен умора няма", „Днес бягаме ние, утре - вие" и „Без тлъсти сметки и тлъсти политици". На всички тичащи бе раздаден номер, който започва след 3006, тъй като МВР определя броя на протестиращите около 3000 винаги, заявиха протестиращите. 3001 бе за германския посланик, 3002 за френския, 3003 за белгийския, 3004 за холандския, а 3005 - за американския.

По време на маратона с участниците се движеха полицаи с мотори и патрулки, които спираха и отцепваха движението. Имаше и разрешение от Столична община за провеждане на маратона.

„Говорят, че сме уморени. Че няма да ни издържат силите. Че скоро ще спрем да протестираме. Да им докажем противното и да забързаме ход. Да бягаме заедно. За България, не от България". Това бе призива за участие в протестния мини маратон с искане за оставка на правителството.

След като приключи маратонът част от тичащите се включиха и в започналото шествие.

Ден 37ми #ДАНСwithme тича в знак на протест
netinfo

Ден 37ми #ДАНСwithme тича в знак на протест
netinfo

Маршрутът на протестиращите:

Точно в 20:00 ч. протестиращите потеглиха на традиционното шествие по централните улици на София, което бе посветено на "протест срещу банките". Маршрутът бе различен.

Протестиращите обиколиха няколко банки и ги освиркаха по пътя си. Те тръгнаха от площада пред Българска народна банка (БНБ) по ул. "Княз Александър Батенберг", продължиха по ул. "Граф Игнатиев" и завиха по ул. "Раковски".

Малко преди 20:30 ч. протестиращите стигнаха до централата на "Корпоративна търговска банка" и блокираха "Граф Игнатиев". Чуваха се освирквания, призиви за оставка и скандирания "Не щеме ний богатства, не щеме ний сарми, а искаме от КТБ държавните пари!"

След 20:30 ч. хората тръгнаха по "Граф Игнатиев" в посока бул. "Васил Левски". След това шествието зави по "Раковски". Пред Министерство на финансите хората запяха „Когато падне БСП" и скандираха „Уволнение" и „Оставка".

Най-отпред на шествието вървяха протестиращи, облечени и маскирани като български политици и политически лидери - Сергей Станишев и Моника Йосифова, Цветан Василев, Волен Сидеров, Мая Манолова, Румен Овчаров, Ахмед Доган, Искра Фидосова и Бойко Борисов.

Протестиращите завиха по Жълтите павета към Народното събрание. Пред парламента имаше освиркване, скандирания за оставка, но за кратко.

След това протестиращите се отправиха към Орлов мост, където хората, преоблечени като политици, изнасяха импровизирани и забавни речи. "Политиците" призоваваха гражданите да се разотиват и казаха шеговито всички протестиращи да бъдат арестувани. От своя страна протестиращите отговориха: "Иска ви се, но няма да стане!" Беше пресъздаден и образът на директора на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който беше попитан дали има "някой друг излишен милион, с който да бъдат подкупени протестиращите".

Сред издигнатите плакати имаше такива, на които пишеше: „За мен е въпрос на чест да съм тук", „Буруджиева, ела да решаваме тестове за интелигентност", а върху снимка на Пламен Орешарски е изписано „Отворете си очите, преброени са дните ви". Недоволните граждани скандираха „мафия", „оставка".

След Орлов мост протестиращите се отправиха към паметника на Съветската армия, където също разиграваха диалози между политици, след което се върнаха отново пред Народното събрание и постояха за кратко до паметника на Цар Освободител. След това хората започнаха да се разотиват.

Ден 37ми #ДАНСwithme тича в знак на протест
netinfo

Протестите в други градове от страната

Два иска срещу действията на полицията са внесени вече от пловдивчани в Българския хелзинкски комитет. Колективните искове са срещу опитите от страна на пловдивските служители на реда да възпрепятстват протестите по време на блокадата на различни пътни артерии. Организаторите планират да изпратят до Европейския парламент и подписката срещу кабинета на Пламен Орешарски и избора на Венцислав Каймаканов за областен управител, която по техни данни наброява 19 000.

С почит към гибелта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание започна протеста на пловдивчани тази вечер на 37-ия ден от #ДАНСwithme. Те се събраха в 18.30ч. пред сградата на Община Пловдив с викове "оставка" и плакати "Орешарски. Олигарски, хайде да разтуряме седянката!". Към 19 ч. над 50 велосипедисти потеглиха по предварително обявения маршрут на протеста. Велошествието, огласяно от клаксони и свирки, се отправи към една от основните пътни артерии в града - бул. "Руски".

Други 100-ина протестиращи останаха пред общината, откъдето тръгнаха по обичайния си маршрут, за да се срещнат с велосипедистите на кръстовището на Чифте баня, където отново блокират движението за 20-ина минути.

Протестният велопоход премина по маршрут от ул. „Преслав", бул. „Руски", бул. „Шести септември", площад „Никола Мушанов", бул. „Васил Априлов", бул. „България", ул. „Победа", бул. „Руски", бул. „Шести септември", бул. „Цар Борис III Обединител", бул. „Дунав", бул. „Цар Борис III Обединител" до кръстовището с бул. „Шести септември".

Ден 37ми #ДАНСwithme тича в знак на протест
netinfo

Контрапротест в защита на правителството в столицата

Близо 300 контрапротестиращи отново запълниха пространството около пилоните на НДК в събота до обяд, за да кажат, че подкрепят кабинета "Орешарски" и не искат оставка, а то да работи. Имаше хора дошли с автобуси от Своге, Кюстендил, Стара Загора и Враца. Кой обаче е организирал тези контрапростестиращи и е платил разноските, най-малкото за път до столицата, така и не стана ясно, защото хората отказваха да говорят на тази тема.

Над 200 000 са събраните до момента подписи в подкрепа на кабинета и над 12 000 тези за оставката на президента Росен Плевнелиев, съобщиха протестиращите. До петък ще бъде представена официалната бройка на събраните подписи.

Организаторите обявиха, че и утрешният протест по традиция ще бъде от 12 часа. А в понеделник от 10 сутринта контрапротестиращите планират да се съберат пред френското посолство, за да изкажат своята гражданска позиция за намесата във вътрешните работи на страната.

Много динамично се променя ситуацията по време на протестите в София. За щастие не е регистриран нито един сериозен инцидент, каза началникът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев за Дарик. По думите му, до момента няма и сериозни конфликти между протестиращи, водачи и полицаи, ангажирани с организацията на движението по време на протестите. По няколко пъти на ден се налага да се прави преоценка на ситуацията, включително и на място, за да се реагира адекватно. Най-често възникват пререкания на пътни полицаи с водачи или протестиращи, които не са разбрали дадените им указания.

В петък изненадващо протестиращите в София промениха обичайния си маршрут и вместо към Народното събрание и после към Орлов мост се отправиха към Централната жп гара в София. Предположенията, че ще бъде блокирано движението на влаковете, не се оправдаха.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.