#ДАНСwithme отново подкрепи студентите
#ДАНСwithme отново подкрепи студентите / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
#ДАНСwithme отново подкрепи студентите
68009
#ДАНСwithme отново подкрепи студентите
  • #ДАНСwithme отново подкрепи студентите

Вечерното традиционно шествие #ДАНСwithme отново подкрепи окупацията на студентите.

За разлика от снощи, тази вечер протестът се концентрира отново на кръстовището около Ректората на Софийския университет и не се стигна до блокада на Орлов мост.

Протестиращите се събраха около 18.00 часа пред сградата на Ректората в центъра на София. Демонстрантите блокираха на няколко пъти кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски".

В началото на протеста се бяха събрали около 50 души, които за кратко спряха движението в района, но бяха изтикани от полицаите и се върнаха на тротоара пред Софийския университет. Малко по-късно двама души отново се опитаха да излязат на уличното платно, но полицията ги обгради и дори взе личните документи на единия мъж.

Получи се леко спречкване между полицаи и протестиращите относно правото на гражданите да блокират движението. Един от служителите на МВР обясни, че му е разпоредено да се грижи за спокойствието на шофьорите заради лошото време и хлъзгавия път.

Малко след това студенти от Софийския университет се включиха в протеста и така броят на недоволните се увеличи двойно. Едва тогава те успяха да блокират отново кръстовището пред Ректората с викове: „Окупация" и „Оставка".

Като атракция на протеста тази вечер бяха група младежи, които въртяха въжета с огън на фона на дъждовното време.

Това е 146-ият ден от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Гражданското недоволство избухна след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер бе подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната. Десетки преподаватели също подкрепиха студентите. Стотици хора излязоха по улиците на демонстрации с плакати „Студенти, с вас сме”.