#ДАНСwithme, ден 12
#ДАНСwithme, ден 12 / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Протестът в София
65034
Протестът в София
Протестът в София
  • Протестът в София
  • Протестът в София

За 12-а поредна вечер се проведоха протести в София и други градове на страната. Протестиращите отново настояваха за оставка на кабинета „Орешарски", смяна на политическия модел и бързи промени в Изборния кодекс.

От сряда протестиращите подемат и нова тактика срещу народните представители. В социалните мрежи, където по традиция се осъществява организацията на шествията, тече нова инициатива "На кафе пред парламента". Идеята е протестиращите да се събират в 08.30 часа пред сградата на Народното събрание преди началото на работния си ден, за да ги видят депутатите и да чуят за какво разговарят.

12-ият ден на недоволство срещу правителството на Пламен Орешарски отново събра протестиращи в 18.30 часа пред сградата на Министерски съвет в столицата. Със станалите вече традиция скандирания „Оставка" и „Мафия" недоволните граждани се обявиха за нови избори, смяна на политическия модел и промени в изборния кодекс.

По традиция шествието пое към Народното събрание, след това премина през Орлов мост и НДК, следващите спирки на участниците в шествието бяха парламентарните централи на БСП и ДПС.

И тази вечер исканията на протестиращите не бяха по-различни от предишните дни - оставка на правителството и смяна на целия политически модел на страната ни.

„Дори нямат идея какво могат да направят с държавата. То да имаше идея, някаква политика, по която да се дебатира - бива. Идеята е, дайте да натрием носа на ГЕРБ и да откраднем колкото се може повече ние, а не те", сподели протестиращ.

„Надявам се вече да се променят нещата. 20 години работихме за политиците, мисля, че е време те да поработят за нас", коментира друг участник в протестното шествие.

#ДАНСwithme ден 12
netinfo

И днес протестът имаше своите артистични прояви. Група от младежи, които изразяват недоволството си, като в отделните дни на протеста се обличат в различни костюми, за 12-ия ден на демонстрациите бяха облечена в раирани затворнически костюми, а един от тях бе в усмирителна ризница, на чийто гърди бе изписано името на известен политик-националист.

Към протестното шествие се включиха и студенти от учебната театрална работилница „Алма Алтер". Студентите актьори бяха поставили на главите си книги и вървяха изключително изправени с достойнство. Настроението сред участниците в протеста повдигаха десетина барабанчици и цигулар.

Протестът отново се отличаваше с десетки оригинални и забавни транспаранти и плакати, като един от лайтмотивите отново бе интернет лумпенството. Впечатление правеше плакат с надпис: „Аз съм с интернет лумпен" и стрелка, която сочи към съседния протестиращ.

Протестът премина спокойна и без напрежение. Тази вечер не бяха забелязани групички едри младежи, с бръснати глави и черни фланелки сред протестиращите. По данни на СДВР няма информация за инциденти и задържани по време на поредния антиправителствен протест. Полицейското присъствие отново бе засилено, като този път екипите "антиконфликт" се бяха смесили с демонстрантите.

Недоволните граждани са категорични, че няма да спрат с протестите, докато исканията им не бъдат чути.

#ДАНСwithme ден 12
netinfo

Малобройни протести и в други градове на страната

Около 500 души се включиха в протеста в Пловдив. За разлика от вчера, когато блокираха едновременно три кръстовища, днес протестиращите решиха на остават на всяко едно по 15 минути. Те започнаха от улиците "Шести септември" и "Цар Борис III Обединител", след което продължиха през Тунела в посока кръстовището на Сточна гара и кръговото на Централна гара. Там хората останаха около 30 минути, след което по ул. "Иван Вазов" се върнаха отново на Главната улица.

#ДАНСwithme ден 12
netinfo

По-малко от 100 души се събраха пред общината, за да се включат в 12-ия пореден протест във Варна срещу политиката, водена от правителството на Пламен Орешарски. Сред демонстрантите отново имаше много млади хора и семейства с деца. Недоволните варненци не издигнаха много плакати и лозунги, но доста от тях развяваха трибагреници. Най-скандираните думи отново бяха "Оставка", "Червени боклуци" и "Мафия". Няколко младежи се обединиха около идеята да се създаде Гражданска асамблея с искане да се промени Изборният кодекс. След като блокираха за кратко кръстовището пред общината, протестиращите поеха традиционно по бул. "Мария Луиза" в посока Катедралата, пред която за минути спряха движението. Шествието се охраняваше от моторизирани полицаи. Както и предишните дни, то пое към партийните централи на ДПС и БСП, пред които демонстрантите скандираха "Оставка", "Долу БСП", "Долу ДПС", "Еничари" и др. Партийният офис на "Атака" беше умишлено игнориран. Протестът протече спокойно и без ексцесии. Нямаше хора, които да провокират с поведението си останалите. До края на шествието, което завърши пред сградата на общината, останаха не повече от 40 - 50 души.

Недоволните от назначението на новия областен управител на Благоевград от ДПС Муса Палев изпълниха заканата си да блокират възлови кръстовища в областния град. Около 50 благоевградчани затвориха за кратко кръговото кръстовище при Трето ОУ "Димитър Талев" и това до Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия с искане за оставка на новия губернатор на Пиринско. Протестиращите се събраха на площад "Георги Измирлиев", след което с викове "Долу ДПС", "Палев вън", "Оставка", "Българи юнаци" се отправиха към двете кръстовища в областния град. "Ние не сме против етноса или регилията на Муса Палев, а това, че е от ДПС. Няма да позволим едни мафиоти да ограбят бъдещото на децата ни", заявиха митингуващите.

#ДАНСwithme ден 12
netinfo

Униформени служители охраняваха днешния протест, като отцепваха движението на уличното платно при преминаването на протестиращите. Организаторите раздаваха трикольори на учстиниците в протестното шествие, които разпънаха огромно българско знаме. Междувременно от ВМРО заявиха, че готвят барикада на пътя между Разлог и Банско. Протестът е обявен за сряда от в 12.00 часа.

И тази вечер около 40 души се събраха на протест на централния площад „Свобода" в Хасково. Някои от недоволните казаха, че като виждат какво се случва в държавата, вече са все по-скептични, че нещо ще се промени, но се надяват, че все пак промяна ще има. Други заявиха, че ще бъдат на протест, докато правителството не подаде оставка. Според трети първото нещо, което трябва да се направи, е броят на депутатите в парламента да бъде намален наполовина. За утре в Хасково отново е насрочен протест.