Д-р Тенев: Млечните продукти по БДС да влязат в детските кухни
Д-р Тенев: Млечните продукти по БДС да влязат в детските кухни / снимка: БГНЕС

Контролът върху детските кухни е засилен, тъй като те са обекти с висок риск и се проверяват минимум четири пъти в годината. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

По повод разпоредената от прокуратурата проверка на всички детски кухни в страната д-р Тенев обясни, че са получили писмо от Върховна административна прокуратура всички РИОКОЗ да направят задълбочена проверка. По думите му, проверката е изключително подробна, като включва дори персонала на кухните и местата, определени за изхвърляне на отпадъци. Той изрази надежда до края на месеца да има подробна информация и обобщени резултати. Последният тежък инцидент в кухня е от преди 3-4 години в Хасково, когато имаше заразявания на деца, припомни инспекторът, като добави, че оттогава не е имало подобни инциденти. Нарушения винаги се откриват, но те са дребни и не представляват опасност за здравето на хората, заяви здравният инспектор.

По повод новите стандарти за млечните и месните продукти д-р Тенчо Тенев коментира, че за децата е здравословно да ги консумират. Той представи специално изработена хранителна пирамида, в която е представено препоръчителното меню в различните възрастови групи. Зърнените и пълнозърнестите храни, редом с плодовете и зеленчуците, са препоръчителните за ежедневна консумация.

Д-р Тенев препоръча млякото и млечните продукти, произведени по БДС, да бъдат въведени в детските кухни. Що се отнася до продуктите с лого "Стара планина", експертът обясни, че те намират по-малко приложение в детските кухни, тъй като съдържат повече мазнини и холестерол. Тяхното приложение ще бъде по-ограничено, увери д-р Тенев.