Д-р Райнов: И депутатите не разбираме какви са идеите на министър Москов
Д-р Райнов: И депутатите не разбираме какви са идеите на министър Москов / снимка: Dariknews.bg, архив
Д-р Райнов: И депутатите не разбираме какви са идеите на министър Москов
79858
Д-р Райнов: И депутатите не разбираме какви са идеите на министър Москов
  • Д-р Райнов: И депутатите не разбираме какви са идеите на министър Москов

След съдебното решение за отмяна на болничните лимити и след бламираното предложение на здравния министър, свързано с лекарствената политика стана ясно, че двата основополагащи стожера в реформата на Петър Москов се провалиха. Това коментира в интервю за Дарик зам.-председателят на здравната парламентарна комисия д-р Емил Райнов.

Според депутата от „БСП лява България" казусът с решението на ВАС е юридически, но е важно дали болниците ще могат да получат парите си за извършената дейност.

Съдът отмени лимитите за финансиране на болниците

„Не само пациентите, но и ние, депутатите, сме затруднени в това да разберем точно какви са идеите на управляващите, рестриктивно на здравното министерство. В петък ВАС отмени лимитите, като спира действието на наредбата, докато приключи съдебният процес. При всички положения българските граждани ще бъдат лекувани, но въпросът е дали болниците ще си вземат парите за това, което са извършили като дейност. Казусът е юридически. До четвъртък ще стане ясно дали решението ще бъде обжалвано", добави Райнов.

В ГЕРБ били изключително притеснени от реформата на Москов

„Министърът на здравеопазването беше бламиран от коалиционните партньори от ГЕРБ. Двата му основополагащи стожера в здравната реформа, според него, за които той говори вече шести месец, се провалиха - единият е бламиран, другият е отменен. Потвърди се това, което говорим, че дотук нищо не се е случило, освен едно говорене-говорене", каза още депутатът.

Той подчерта, че няма спомен друг министър да се е изправял така и срещу съсловие, и срещу пациенти, срещу всички: „С лимитирането на дейност, което за първи път се въведе тази година, министърът призна своята безпомощност да контролира изтичането от здравната система".