/ БГНЕС
Днес изтичат няколко важни срока – за заличаване на регистрация на партия и до 17:00 часа днес партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до РИК за регистрация на кандидатски листи в изборите за народни представители. Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг.

Заявление за заличаване бе подадено днес от партия „Национално движение за права и свободи - НДПС“ за участие във вота на 27 октомври. С решението на ЦИК партията е заличена.

Към този момент (17:00 часа, 24 септември) регистрираните за участие в изборите на 27 октомври са 23 партии и 9 коалиции.

Кога е крайният срок за регистрацията на листите за вота?

Утре
ще бъде изтеглен жребият, с който ще се определят номерата на партиите и коалициите в хартиените и машинните бюлетини за изборите. В петък в полунощ стартира и предизборната кампания, която ще продължи до полунощ на 25 октомври. 

Секциите в страната, с които ще се гласува с машини са 9353 секции. В чужбина броят на машините ще бъде определен, след като приключи срока за подаване на заявление за гласуване в чужбина, той изтича на 1 октомври. До момента са подадени и потвърдени 13 469 заявления.

"Сиела норма" е единствената фирма, която е подала документи за осигуряването на машинния вот на изборите. Отговорността за доставката на хартията за машините е на печатница на Българската народна банка, поясни Матева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня