ЦИК иска допълнителни пари и почивен ден за СИК и ОИК в големите градове
ЦИК иска допълнителни пари и почивен ден за СИК и ОИК в големите градове / снимка: БГНЕС, архив
ЦИК иска допълнителни пари и почивен ден за хората в Арена Армеец
82523
ЦИК иска допълнителни пари и почивен ден за хората в Арена Армеец
  • ЦИК иска допълнителни пари и почивен ден за хората в Арена Армеец

Централната избирателна комисия предлага на представителите на СИК и ОИК в градове като София, Варна и Пловдив, където има по-голямо натоварване при предаването на бюлетините и протоколите, да бъде платено допълнително, както и за 27 октомври, вторник те да бъдат освободени от служебните си задължения в основната им месторабота. Това каза в ефира на Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Тя обясни, че комисията е отхвърлила предложението на правителството да се поставят под охрана изборните документи и да освободят представителите на секционните комисии. Междувременно от Общинската избирателна комисия бяха категорични, че работата в "Арена Армеец" протича нормално и без проблеми.

От думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова пред Дарик стана ясно, че ЦИК е предложил идеята на Министерския съвет като вариант за решение на безпрецедентната ситуация в „Арена Армеец" на общинската избирателна комисия, но от там са отказали.

„Такова решение не беше възприето. Това, което е в компетентността на ЦИК и съобразно възможностите - ние ще направим предложение към Министерския съвет, на тези хора, които повече от 24 часа чакат, за да предадат своите бюлетини и протоколи от гласуването на 25 октомври, да бъде платено допълнително възнаграждение, както и на 27 октомври, вторник да бъдат освободени от служебните им задължения в тяхната основна месторабота", каза тя.

Нейкова беше категорична, че ЦИК няма как да наложи определени действия на ОИК. Върпеки информацията за огромно напрежение в "Арена Армеец", председателят на ОИК- София Диляна Иванова беше категорична, че ситуацията е спокойна. „Няма проблем. Няма хора, които да припадат", каза тя.

Напрежение в „Арена Армеец", 7 души са били приети в болница (ВИДЕО)

Нейкова заяви, че не би могло да се говори за хаос изцяло при обработката на резултатите от местните избори с оглед на това, че вече 78 на сто от протоколите на всички СИК в страната са обработени. „Да, най-сериозно е забавянето и може би такова има в Столична община. То е обяснимо поради големия брой избирателни секции", каза тя. Всички действия, които предприема ЦИК, не могат да бъдат наложени на ОИК - тя е тази, която трябва да възприеме решение, категорична е Нейкова.

Министерският съвет отправи призив към ЦИК

По отношение на резултатите от референдума Нейкова каза, че 71.9 на сто от гласувалите са дали отговор „да", 28.9 на сто са дали отговор „Не". При гласуването извън страната в 294 избирателни секции с изключение на две секции от САЩ всички протоколи са обработени. Гласували са 26 850 души извън страната, като от тях 92 на сто са дали отговор „да", а 8 на сто отговор „не".

Окончателните резултати от вота в неделя по закон трябва да излязат до 48 часа от приключване на гласуването.