/ БГНЕС
През 2021 г. за разлика от гласуването у нас, имаме уникално висока избирателна активност в чужбина - това е едната съществена промяна. В края на април НС измени няколко текста от Изборния кодекс, с които беше либерализиран процесът за образуване на секции извън страната. Тези две обстоятелства доведоха до това, че през тази година имаме 772 секции, които са рекорд. Това каза по време на заседанието на парламентарната комисия за българите в чужбина Цветозар Томов от ЦИК.  

От думите му стана ясно още, че на изборите през ноември зад граница са гласували над 230 300 наши сънародници, имащи право на вот. Предишният рекорд е бил поставен през 2009 г. с гласували над 150 000 души. 

„През юли и ноември за първи път имаше машинно гласуване в част от секциите извън страната“, посочи той и допълни: „Около половината имащи право на вот са гласували с машини, другите - с хартиени бюлетини. Промените в изборното законодателство облекчиха процедурата“. 

Облекченията са направили така, че да отпаднат затрудненията при организирането на вота в САЩ, Турция и Великобритания.

Според Томов един от благоприятните ефекти е, че са били избегнати опашките пред секциите, подобно на тези през април. Той припомни, че до такива се е стигнало основно в държави като  Великобритания и Германия, а през юли и ноември струпване на избиратели на практика не е имало. 

„Намаля и броят на недействителните гласове, който падна под 2%, което се дължи на хартиения вот“, подчерта още Томов. 

По време на заседанието на комисията той засегна и темата с масовото подаването на заявления за гласуване през юли в курортни места като например Гърция. "През ноември интересът беше нулев, вече нямаше никой, но законът ни задължава да образуваме секции там", коментира Томов. 

По думите му би било добре ЦИК да има правомощия да решава такива казуси по целесъобразност, за да се избегнат подобни нелепи ситуации. "Доброволците по места създават основно капацитета за решаване на този проблем. Където имаше машинно гласуване, хората бяха доволни. Редът за разкриване на такива секции с машини е при наличие на 300 или повече регистрирани или гласували на преден вот. Тоест основно в чужбина се гласува хартиено. Логистичните проблеми с машинния вот падат основно върху МВнР“, посочи Томов и обясни още, че относно вота в чужбина има случаи, при които една и съща секция функционира на два различни адреса. 

Заместник-председателят на ЦИК отчете и огромните закъснения при изпращането и обработването на изборните книжа. "Понякога секционните избирателни комисии ни чакат с часове. Затова предлагаме да се разработи софтуер за директна комуникация между избирателните комисии извън страната и ЦИК. Да има непрекъснат диалог между ЦИК и СИК. Това го искат и СИК, и българските общности извън страната. Ако успеем да го постигнем, ще минимизираме щетите", добави Томов.
БТА