/ Община Сливен
Виртуозният цигулар Васко Василев и кметът Стефан Радев се срещнаха часове преди концерта на музиканта в Сливен, по време на репетицията му на сцената на Драматичен театър "Стефан Киров".

Градът е част от националното му турне. В рамките на 16 дни той изнася 15 концерта в 14 различни града.

По-голяма ледена пързалка и гигантска елха за Коледа ще радват жителите на Сливен

Световноизвестният български музикант е посещавал Сливен преди 30 години. Той сподели, че е имал възможност днес да разгледа града и е впечатлен от него. "Това е един от най-приятните, чисти и подредени градове, в които съм бил", каза той.

Община Сливен

Стефан Радев покани музиканта при възможност да включи в програмата си участие в Майските дни на културата или в проявите за празника на града Димитровден.

Захариев поема инфраструктурата и строителството в Община Сливен

„За мен е удоволствие да се срещна с класически музикант, който прославя името на страната ни по света. За сливенските граждани ще бъде чест да участвате в празничните ни културни прояви, за да имате възможност отново да се връщате тук и Сливен да стане едно от любимите ви места в България. Хора като вас са пример за младите хора“, каза кметът.

Той подари на Васко Василев сборника „Чинтулови песни“, който включва 16 песни на самоукия цигулар, композитор, поет и символ на Сливен – Добри Чинтулов. Съставител и редактор на изданието е академик Методий Григоров.

След тайни преговори: Върнаха 310-годишната цигулка, забравена във влак

Васко Василев е сред най-успелите цигулари в света, с концерти в над 40 държави. Като малък е определян като „дете-чудо“. На 23 години става най-младият първи концертмайстор на Кралската опера "Ковънт гардън" в Лондон, където работи и до момента, а от 2012 г. е и творчески продуцент на операта.

През 2017 г. той стана единственият български класически музикант със самостоятелен концерт пред 12 000 души в най-голямата зала у нас – „Арена Армеец“. Работил е с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Ванеса Мей и др.