/ Thinkstock/Getty Images
На Летище - Бургас са разкрити нови два случая на застрахователни измами от страна на чуждестранни туристи, съобщиха от полицията в морския град. Измамите са разкрити от служители на Граничен полицейски участък Летище-Бургас. Те извършили проверка на багажа на двама туристи и там открили вещи, които по-рано са заявени за откраднати в Районното полицейско управление - Несебър.

В първият от случаите норвежка туристка заявила, че на 4 август тази година са й откраднати цифров фотоапарат и видеокамера. "Откраднатите вещи" обаче са намерени при проверка на личния й багаж по време на отпътуването на туристката от Летище - Бургас.

Кои са най-стиснатите нации по време на почивка?

Във втория случай холандски турист заявил за кражба на фотоапарат, 2 чифта слънчеви очила и два ръчни часовника. Вещите са открити в багажа на туриста при отпътуването му от България. С тези два случая порочната практика през годините чуждестранните туристи да заявяват кражби на вещи / мобилни телефони, фотоапарати, видеокамери и др./, за да получат удостоверение от Районно управление - Несебър и чрез него да се облагодетелстват от застрахователното обезщетение.

Характерно е, че чужденците съобщават за нанесените им щети няколко дни преди отпътуването от България - обикновено ден, два, но понякога и в самото денонощие, като целта е полицейските служители да не разполагат с оперативно време за разследване на извършеното криминално посегателство.

По тази причина от няколко години органите на реда са създали организация със служителите от Граничен полицейски участък - Летище Бургас, като при съмнение за застрахователна измама, уведомяват граничните полицаи и те проверяват за наличие на "откраднатите вещи" в багажа на чужденците.
БТА