Чешка фирма не изпълнява договор със СО за трамваи
Чешка фирма не изпълнява договор със СО за трамваи / netinfo

Вече девет месеца чешката фирма „Инеком” не може да започне изпълнение на договора си със Столичната община за обновяване на 18 трамвая за нуждите на София. Това съобщиха за „Дарик радио” съветници от транспортната комисия към Столичния общински съвет. Те се събраха на закрито заседание, за да обсъдят възможностите за промяна на договора, който беше подписан през февруари т.г. от кмета на столицата Бойко Борисов.

По силата на подписания на 21 февруари договор между чехите и кмета на София в срок от две години и половина трябва да се рехабилитират основно 18 мотриси, срещу което чехите ще получат 13 600 000 евро. Девети месец обаче от „Инеком” не са започнали обновяването дори на един трамвай, нямат и проект за прототип, което забавя изпълнението на договора, коментираха общински съветници и дори подчертаха, че чешката фирма не може да изпълни договора.

Причината била в невъзможността на чехите да използват услугите на немска фирма за контрол, с която работят, тъй като тя била много натоварена с поръчки. Затова от „Инеком” поискали рехабилитацията на мотрисите да се извърши в софийския трамваен завод „Трамкар”. Това обаче означава промяна в договора, намаляване на цената за ремонт, за да спестим пари за обновяване на поне още един трамвай.

Доклад за промяната трябва да внесе кметът Борисов, каза Петър Атанасов, член на транспортната общинска комисия. Той допълни, че най-лесно е да се предложи прекратяване на договора с чехите, но от това общината няма да има полза и затова въпросът не е бил поставен на дневен ред.