Царят си търси правата в Страсбург?

Царят си търси правата в Страсбург?
Царят си търси правата в Страсбург? / снимка: БГНЕС
Царят си търси правата в Страсбург?
24542
Царят си търси правата в Страсбург?
  • Царят си търси правата в Страсбург?

НДСВ ще сезира българския и европейския омбудсман за системно нарушаване на човешки права у нас. По четири въпроса ще се обърнат жълтите към обществените защитници - промените в Закона за електронните съобщения, закриването на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и мораториума върху т. нар. "царски имоти", а също и по въпроса за новините на турски език. Това съобщи председателят на партията Христина Христова.

НДСВ ще изпрати писмо и до комисаря по правата на човека към Съвета на Европа и до президента на Европейските либерали и демократи, посочи Христова.

„Първото е за готвените промени в Закона за електронните съобщения и директното проследяване на телефонните комуникации и електронната кореспонденция. Второ, за това, че е закрит независимият държавен орган за контрол на специалните разузнавателни средства, който ни беше предписано да го създадем от Съвета на Европа. Трето, за този мораториум с разпореждане на частна собственост на пълноправен български гражданин, какъвто е Симеон Сакскобургготски, без да е налице съдебен акт", заяви тя.

"Европейският съд по правата на човека - там казусът трябва да е частният казус на човека, и Симеон Сакскобургготски заяви на конгреса на НДСВ, че освобождавайки се от ангажименти да бъде политически лидер, той сам вече ще прецени, както намери за добре така ще защитава своите интереси, предполагам включително и сигнализиране и даване на иск в Европейския съд по правата на човека", добави още Христина Христова.