Български сървъри се ползвали в ислямистки форуми
Български сървъри се ползвали в ислямистки форуми / sxc.hu

„Български интернет ресурси и сървъри се използват в ислямистки форуми", съобщи началникът на Сектор за борба с киберпрестъпленияра в ГДБОП Явор Колев, като уточни, че властите у нас следят подобни сайтове.

Според него интернет комуникатори се използват и от трафикантите на бежанци у нас, и от организираната престъпност като цяло.

„Използват интернет комуникатори, които са много лесно достъпни и удобни и съвсем нормално е да бъдат ползвани и от организираната престъпност за осъществяване на дейността й", добави Колев пред националното радио.

Той подчерта, че заради заплахите за националната ни сигурност, сайтове с ислямистка насоченост се наблюдават.

„Българската правоохранителна система наблюдава такива сайтове, както опасностите, които могат да възникнат във връзка със защитата на националната ни сигурност. Бих казал, че в българското интернет пространство има, може да бъдат намерени, да се използват български интернет ресурси за форуми или някакви други типове комуникации, но общо взето нашата дейност е свързана с потискане на такива възможности", категоричен е Колев.

Той каза още, че в последните месеци ГДБОП са разкрили над 37 случая на детска сексуална експлоатация в интернет. В службата имат и сигнали от български фирми, станали жертва на онлайн престъпления, като загубите на някои от тях възлизат на 300 хиляди евро.

Източник: БГНЕС